İşsizlik salgın öncesine göre yükselişte

10.01.2022 - 11:31

DİSK-AR İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu yayınlandı. Ocak ayı raporu çarpıcı verileri ortaya seriyor. Raporun sonuçları şöyle özetleniyor: 

• Geniş Tanımlı İşsizlik yüzde 22,1!  

• Dar Tanımlı Genç İşsizliği yüzde 22,3!  

• Dar Tanımlı Genç Kadın İşsizliği Yüzde 30,7!  

Rapor, bir yandan da TÜİK ve İŞKUR’un işsizlik verileri arasındaki uçurumun derinleştiğini gösteriyor. DİSK-AR tarafından hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ise Kasım 2021’de 8 milyon 45 bin kişi olarak gerçekleşti. 

İŞKUR ve TÜİK verileri arasındaki uçurum çok ilginç: İŞKUR verilerine göre kayıtlı işsiz sayısı Kasım 2020 ve Kasım 2021 arası bir yıllık dönemde 3 milyon 4 binden 3 milyon 182 bine yükselerek 178 bin kişi arttı. TÜİK’e göre ise son bir yılda dar tanımlı işsiz sayısı bu dönemler arası 284 bin azaldı. Rapora göre Kasım 2019’da 6 milyon 326 bin mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı, Kasım 2021’de 8 milyon 45 bine yükseldi.  

Kadınları işsiz bırakan kriz 

DİSK’in çalışmasına göre “Cinsiyete göre işsizlik oranlarında kadın işsizliğinin tüm işsizlik türlerinde en yüksek kategori olarak görülmeye devam ediyor. Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 9,6 iken kadınlarda yüzde 14,5. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı erkeklerde yüzde 13,7 iken kadınlarda yüzde 18,9.”

İşsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı erkeklerde yüzde 14,1 iken kadınlarda yüzde 26 seviyesinde. Geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) ise erkeklerde yüzde 17,9 ve kadınlarda yüzde 29,8 düzeyinde. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark 11,9 puan.

Kadın hareketinin yükselttiği eşitlik talebinin ne kadar anlamlı olduğu bu araştırmadan da görülüyor. Kasım 2021 itibarıyla kadınlarda mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 597 bin ve geniş tanımlı işsiz sayısı 3 milyon 805 bin. Erkeklerde ise dar tanımlı işsiz sayısı 2 milyon 179 bin ve geniş tanımlı işsiz sayısı ise 4 milyon 268 bin.

Kadınlar açısından sorunun ne kadar katmerli olduğu şu verilerde çok açık: “Kasım 2021 HİA verilerine göre işsizlik türlerinin en yüksek olduğu kategori bu ayda yüzde 30,7 ile genç kadın (15-24) işsizliği oldu. Yüzde 29,8 olan geniş tanımlı kadın işsizliği ise ikinci sırada yer aldı.”

Raporun sonunda, işsizlikle mücadele için bir dizi önerisi var DİSK-AR’ın. Güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmeli, tüm taşeron işçilere kadro verilmelidir. Kamu taşeron işçileri kamu işçisi olarak kadroya alınmalıdır. Sendikal hak ve özgürlüklerin kullanımı güvence altına alınmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı, herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır.  

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın



Bültene kayıt ol