Emekli-Sen kapatılamaz

30.12.2021 - 18:57

DİSK, Yargıtay’ın Emekli-Sen'e yönelik kapatma kararına yapılan itirazı reddetmesi ve emeklilerin taleplerine dair genel merkez binasında açıklama yaptı. Açıklamanın yapıldığı salona "Emekliler açlığa ve örgütsüzlüğe mahkûm edilemez. İnsanca yaşam hakkı isteyen Emekli-Sen kapatılamaz" pankartı asıldı.

Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz ise emeklilerin sosyal ve ekonomik haklarının hiç sayıldığını, örgütlenmelerinin engellendiğini söyledi.

Açıklanan zam oranlarına işaret eden Yavuz, Türkiye halklarının açlık ve yoksullukla terbiye edilmek istendiğini vurguladı. Emeklilerin de yüzdelik zamlara mahkûm edilmek istenildiğini belirten Yavuz, “DİSK olarak bu süreci bu şekilde sonlandırmayı düşünmüyoruz. Türkiye’deki 13,5 milyon emeklinin hâlâ büyük çoğunluğu açlık sınırının altında ücret alıyor. Açıklanan yüzdelik zamlarla bizi geçiştirmelerine izin vermeyeceğiz. Ülkenin dört bir alanını eylem alanına çevireceğimizi ve sesimizi yükselteceğimizi deklare ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Sendikalarının kapatılma sürecine de değinen Yavuz, “İktidar, haklı ve meşru taleplerimizi engellemek adına ısrarla sendikamızı kapatmak istiyor. Bu bir insan hakları ihlalidir, anayasa ihlalidir. Buna karşı bizler mücadeleyi büyüteceğiz. Örgütlenme hakkımızın önündeki engelleri aşarak, mücadelemizi ortaya koymakta kararlıyız” dedi.

Emekli aylıkları en az asgari ücret kadar olmalıdır

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, emeklilerin yaşadığı sorunların 2000 yılında çıkarılan 5510 sayılı yasa ile başladığını söyledi. Çerkezoğlu, “Bu yasayla beraber aylık bağlama oranları, kat sayılar düşürüldü, emekli aylıkları aşağıya çekildi, emekli aylıklarının milli gelir artışından pay alması ortadan kaldırıldı, resmi enflasyona endekslendi. 1500 TL ile yaşamaya çalışan milyonlarca emekli ve ailesi var. Ama bu maaşı Cumhurbaşkanı övünerek açıkladı. Oysa bu durum iktidar açısından utanılması gereken bir itiraftır” dedi.

Yaşanan bu sefaletin ortandan kaldırılması gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, bunun da köklü bir değişimle mümkün olacağını kaydetti. Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her şeyden önce emekliliğin bir hak olarak görülmesi ve emeklilerin insanca yaşayabileceği bir düzenlemenin yapılması gerekiyor. Amasız fakatsız bütün emekli aylıkları en az asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir. Emeklilerin yaşadığı hak kayıpları düzeltilmelidir. Bunun yolu sendikalaşmadan geçiyor. O nedenle sendikamıza yönelik devam eden kapatma kararları karşısında sonuna kadar mücadele edeceğiz.”



Bültene kayıt ol