Türk-İş'in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasının Aralık 2021 sonuçları, son bir ayda yaşanan yoksullaşmayı sayısal olarak ortaya koydu.
Araştırmaya göre, bu ay 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" 4 bin 13 lira oldu. Gıda için yapılması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 26 arttı. Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 55 oldu.
Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" ise 13 bin 73 liraya yükseldi.
Tek başına yaşayan bir çalışanın "yaşama maliyeti" aylık 4 bin 926 lira oldu.
Kasım ayında 3 bin 191 lira olan açlık sınırı bir ay sonra 4 bin 13 liraya fırladı. Yoksulluk sınırı ise son bir ayda 10 bin 396 liradan 13 bin 73 liraya yükseldi. Bu artışlar aylık bazda birer rekor. Türk-İş’in 35 yıldır ölçtüğü açlık ve yoksulluk sınırları ilk defa bir ayda bu kadar yükseldi.
Gıda fiyatları önemli ölçüde arttı
TÜRK-İŞ araştırmasının Aralık ayı sonuçları, gıda maddeleri fiyatlarında artışın hız kazandığını ve olağanüstü oranda devam ettiğini gösterdi.
Süt başta olmak üzere bütün ürün çeşitlerinde yüksek oranda artış gerçekleşti. Sütte bir aylık artış yüzde 35,3 olarak hesaplandı.
Kıyma ve kuşbaşı et ile tavuk fiyatı arttı. Kıyma ve kuşbaşı etin kilogram fiyatı ortalama 30 lira (yüzde 26,1) yükseldi. Tavuktaki artış yüzde 17,1 oldu.
Yumurtanın tanesi 1,30 liradan 1,80 liraya yükseldi. Bakliyat ürünlerinden özellikle ithal edilenler, döviz kurundaki artışa paralel daha pahalı olurken, dövizdeki düşüş ürün fiyatlarına yansımadı.
Yaş sebze-meyve fiyatları bu ay ortalama olarak yüzde 25 artış gösterdi. Mutfakta ağırlıklı kullanılan patatesin kilogramı 7 liraya kadar yükseldi. Ortalama meyve-sebze kilogram fiyatı 9 lira oldu.
Ekmekte fiyatlar arttı. Ankara'da 200 gramı 1,75 liradan satılan ekmeğin yeni fiyatı 2,25 lira ve kilogram fiyatı da 11,25 lira oldu, zam oranı yüzde 29 olarak hesaplandı. Makarna ve irmik fiyatı değişmezken, pirinç fiyatı arttı.
Tereyağı ve margarin fiyatı yükseldi. Ayçiçek yağının litresi 62 liraya çıktı. Şeker fiyatı yüzde 58 arttı. Pekmez ve reçel fiyatı yükseldi. Çay fiyatı arttı.
Düşen kurlara rağmen fiyatlar azalmadı
Son aylarda döviz kurunda görülen yükselme ve buna bağlı olarak maliyetlerdeki artış gerekçesiyle birçok temel mal ve hizmet fiyatları yükseldi. Ancak son hafta MB’nın müdahalesi ile döviz kuru önemli ölçüde geriletildi buna rağmen fiyatlar azalmadı. Artan fiyatlar aynı kaldı.
Asgari ücretteki artış işçi çıkarmalarına gerekçe yapılıyor
2022 yılı asgari ücreti 4250 lira olarak belirlendi. Ocak ayı sonunda ödenmeye başlanacak olan yeni asgari ücret, patronların kayıt dışı işçi çalıştırmasına bahane olacak. Pek çok işyerinde işçiler bu hafta sonu asgari ücret bahanesi ile işten çıkarılacak. Bu işçilerin bir bölümü kayıt dışı olarak çalıştırılmaya devam edilecek. Patronların işçi kıyımına engel olmak için en az 6 ay işçi çıkarmak yasaklanmalıdır.