Binlerce sivil Afrin'den kaçıyor

15.03.2018 - 20:08

Suriye'de savaş yedi yılı geride bırakırken, siyasi çözüm ve barış daha da imkansız hâle getiriliyor.

Suriye ordusunun saldırısı altında bulunan Doğu Guta'da sivillere insani yardım için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 30 günlük ateşkes kararı hayata geçirilemiyor. İslamcı muhaliflerin kontrolü altında kalan şehir yoğun hava saldırılarına maruz kalırken, Esad rejimi güçleri kritik yerleri ele geçirerek ilerliyor. Her gün onlarca sivil hayatını kaybederken, insani yardımlar bombardımanla engelleniyor.

Suriye ordusunun ilerleyişi

Rusya'nın desteği sayesinde yenik başladığı savaşı Suriye'nin yüzde 80'inin kontrolünü yeniden ele alarak sürdüren rejimin kendi düzenini yeniden kurması, en başta ABD ve uluslarararası koalisyon güçlerinin ülkedeki varlığını tehdit ediyor.

Esad rejimi aynı zamanda Suriye'nin kuzey doğusundaki Arap ve Kürtleri, Türkiye'ye karşı birleşmeye çağrıyor. Rejime bağlı milisler, YPG ile birlikte şehir merkezinde konumlanmış durumda.

ABD ise Doğu Guta'da klor gazı kullanmakla suçladığı Esad rejimini, tehdit etmese de uyarıyor.

Afrin'de şehir savaşına doğru

Suriye ordusu, Doğu Guta'da ilerleyişini sürdürürken, 50 günü aşkın süredir Afrin'de sınır ötesi operasyon yapan Türkiye güçleri, şehrin kapısına dayanmış durumda. Afrin köylerinde yaşayan binlerce insan, kent merkezine kaçtı. Binlerce kişi de şehri terk ediyor

Şehri üç koldan saran Türkiye birlikleri güneyi açık bırakmış durumda ve yetkililer sivillerin buradan tahliye edileceğini söylüyor. Güneydeki yollar Suriye ordusunun hakim olduğu bölgeye çıkıyor. Afrin kuşatması her an başlayabilir.

Gazetemiz yayına hazırlandığı sırada, Washington'da ABD ile Türkiye heyetlerinin kopma noktasına gelen ilişkileri ele aldıkları toplantıların arasında konuşan Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Afrin kent merkezine gireceğiz" demişti. Hafta sonu Ak Parti il kongrelerinde yaptığı konuşmalarda Cumhurbaşkanı da Afrin'e girileceğini ve Fırat Kalkanı'nda olduğu gibi burayı da kendisine bağlı Suriyeli muhalif güçlere bırakılarak çıkılacağını söyledi.

Emperyalist devletlerin tavrı

Afrin'de bir şehir savaşı kapıdayken Suriye hava sahasını açarak Türkiye operasyonuna izin veren Rusya, yeşil ışık yakmaya devam ediyor. Menbiç'te Türkiye birlikleri ile karşı karşıya gelmek istemeyen ABD ise diplomatik zirveye kadar 'operasyona ara verin' çağrıları yapıyordu ancak Türkiye üzerinde açık bir baskı oluşturmadılar. Çavuşoğlu ise ABD ile Türkiye'nin Menbiç ve Fırat'ın doğusu üzerine anlaştığını duyurdu. ABD Suriye'deki müttefiki YPG'nin yanında mı yer alacak, yoksa NATO'daki ortağı Türkiye devletinin yanında mı? Afrin'deki savaşın seyri bunu kısa sürede gösterecek.

Kaybeden Suriye halkları

Suriye'de siyasi çözüm olasılıkları ABD ve Rusya'nın hegemonya savaşı ve bölgesel güçlerin müdahaleleri ile engellenmiş durumda. Kapitalistlerin çekişmesinin faturası, bir kez daha bombardıman altında yaşayan Suriye halklarına ödetilirken savaşın bir on yıl daha sürmesinin temelleri de atılıyor. Kazanan ise en başta Suriye devrimini kanla boğarak savaşı başlatan Esad ve Baas devleti.


21. yüzyılın şehir savaşları

İkinci Dünya Savaşı’nda Avrupa’da halkların yaşadığı dehşet, 21. yüzyılın başlarında ABD’nin Irak işgali ile şimdiki kuşaklara taşındı. Bağdat’ın, ABD savaş uçakları ile vurulması ve savaşın sonunda Irak’ın ortaçağ öncesi koşullara döndürülmesi yeni savaşlara da model oldu.

ABD emperyalizmin yarattığı vahşetin ürünü olan IŞİD’in Suriye ve Irak’ta yayılması ile yıkıcı şehir savaşları da meydana geldi.

Musul (2016): Irak’ın ikinci büyük kentinin IŞİD’den geri alınması için ABD ordusu öncülüğündeki koalisyon güçleri ile Irak ordusu ve Peşmergelerin 9 ay süren taarruzunda 9 ila 11 bin sivilin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Şehir büyük yıkıma uğradı.

Rakka (2016-2017): Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’in merkezinin bulunduğu şehre ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin başlattığı taarruz 11 ay sürdü. 562’si çocuk 2 bin 371 sivil hayatını kaybederken, 450 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Şehir yerle bir oldu.

Suriye’nin birçok şehri Suriye ordusu, Rusya ve ABD savaş uçaklarının saldırısı altında kaldı. IŞİD’in ele geçirmediği Afrin şehri ise savaştan kaçan insanların göçleriyle kalabalık bir nüfusa ev sahipliği yapıyor.

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol