Hükümet, Suriye'de ABD'nin partnerliğini yapmaya kilitlendi

12.05.2017 - 18:39

Sürekli olarak "üst akıl"dan bahseden ve "Batı karşıtlığı" yapan AKP hükümeti, Suriye'de ABD'nin Rakka'da IŞİD'e saldırma planının ortağı olmak için çabalarını sürdürüyor.

Başbakanı Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyaretiyle ilgili yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın ABD Başkanı Trump'la Rakka Operasyonu’nu görüşeceğini açıkladı.

Başbakan ve cumhurbaşkanının açıklamaları

Yıldırım, ABD'nin YPG'ye ağır silah vermesinin ABD-Türkiye ilişkilerine zarar vereceğini söyledi.

Yıldırım, ABD'nin bir kez daha düşünmelerini ve bu durumun Türkiye-ABD ilişkilerine zarar vereceğini ifade ettiklerini belirterek, ABD'lilerin Rakka Operasyonu'ndan sonra kendilerine YPG'lilerin bölgede kalmayacağını, demografik yapının değişmeyeceğini ifade ettiğini söyledi.

Yıldırım ayrıca ABD'nin PKK'nin finansal akışını inceleyeceğini söyledi.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği ABD ziyaretinin milat olacağını belirterek, "Yapacağımız görüşme virgül mesabesinde değil nokta mesabesinde olacaktır" dedi.

ABD yönetiminin YPG'ye silah yardımı kararını değerlendiren Erdoğan şunları söyledi:

"Asla biz terör örgütünü Amerika'nın yanına veya Amerika'yı terör örgütünün yanına yakıştıramıyoruz. Bunu doğru da bulmuyoruz.

Şu anda Amerika hâlâ bir geçiş sürecini yapıyor. Bu geçiş sürecini yaşaması sebebiyle de bizim burada çok daha dikkatli, çok daha hassas olmamız gerekir. Bizim bütün temennimiz, şu anda ABD'den, daha önceden gelen bazı işlemler var. İşte bunlar YPG'ye verilen silah destekleri.

Bunlar ağır silahlar, sıradan silahlar değil. Bunların bütün belgeleri elde, bunu kendileri de kabul ediyor. Bu tabii bizim ABD ile olan stratejik ilişkilerimize, stratejik mutabakatımıza ters düşen gelişmeler. Biz tabii bunların olmasını arzu etmeyiz, bunları ifade edeceğiz, bunları görüşeceğiz".

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye yapacağı ziyarette Başkan Donald Trump’a ‘YPG-PKK’ ilişkisi iddiasını içeren bir liste sunacağı öne sürüldü.

ABD savunma bakanı "PKK'ye karşı Türkiye'nin yanındayız" dedi

ABD Başkanı Donald Trump’ın YPG’ye ağır silah gönderme yetkisi veren kararı imzalamasının ardından, ABD yönetiminin Rojova'ya gönderdiği silahlar görüntülendi. Zırhlı araçları taşıyan tırların fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ise PKK'ye karşı sürdürülen mücadelede ABD'nin Türkiye'nin yanında olduğunu söyledi.

DSG: "Rakka operasyonu yazın başlıyor"

Tabqa’nın IŞİD’den tamamıyla alınmasının ardından kent merkezinde Demokratik Suriye Güçleri tarafından basın açıklaması yapıldı.

Tabqa’nın 10 Mayıs günü IŞİD’den tamamıyla alındığı belirtilen açıklamada, “Tüm kamuoyuna kentin operasyon kalıntıları ve mayınlardan temizlenmesinden sonra Tebqa kent yönetimini Tebqa Sivil Meclisi’ne teslim edeceğimizi, kentin güvenliğini meclise bağlı savunma birimlerinin sağlayacağını duyuruyoruz” denildi.

DSG komutanları, Rakka Operasyonu'nun yaz başında başlayacağını duyurdu.

Erdoğan, Trump'a liste sunacak

Önümüzdeki hafta ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmeye hazırlanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Suriyeli Kürtlere verilip PKK’nin eline geçtiği, sonra da Türkiye sınırları içinde güvenlik güçlerine karşı kullanıldığı iddia edilen silahların envanterini sunacağı aktarılıyor.

İncirlik kapatılmayacak

Hürriyet'te yer alan habere göre, kritik ziyarette Türkiye tarafının, İncirlik Üssü’nü IŞİD karşıtı koalisyonun kullanımına kapatması gibi bir tutum içinde olmayacağı paylaşıldı.

Üst düzey bir yetkili şunları söyledi: “ABD’nin ve diğer müttefik konumdaki ülkelerin hareketliliğini izleyebilmek açısından İncirlik önemli. İncirlik’ten kalkan yabancı hava unsurlarının hareketliliğini izleme imkânına sahibiz. Aksi durumda bu imkânı kaybedebiliriz. Ayrıca ABD’nin mevcut durumda bölgede bir başka yere üslenmesi gibi bir sıkıntısı yok. İncirlik’i kapattığımızda, ABD Suriye’nin kuzeyinde PYD/YPG hakimiyetindeki bölgelerde rahatlıkla kendine üs yeri bulur.”



Bültene kayıt ol