Fransa: İşçi sınıfı Euro 2016'yı grevlerle karşılıyor

09.06.2016 - 08:59

Yarın başlayacak Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak Fransa'da grevler sürüyor. 

Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na bir gün kala, başkent Paris dahil olmak üzere Fransa sokaklarında grevler nedeniyle artık çöpler toplanmıyor.

Grevdeki rafineri, nükleer santral, toplu taşıma işçilerine son olarak atık arıtma tesislerinde çalışan işçiler de katılmış durumda.

Grevdeki atık arıtma tesislerinde çalışan işçilerin tesislere girişe izin vermediği bildiriliyor.

Kupa protestolarla karşılandı

Euro 2016 kupasını Paris'e getiren konvoyun önü, dün Paris tren istasyonu Gare du Nord'da protestocular tarafından kesildi. Öfkeli işçiler, kupayı başkente getiren treni engelleme girişiminde bulundu. Başkentteki kuzey garında, kupayı getiren treni engellemeye çalışan işçiler ve polis arasında arbede yaşandı. Başkente getirilen kupa, polis koruması altında daha sonra yetkililere teslim edildi.

Grevlere öncülük eden ve Fransa'nın en büyük sendikalarından olan Genel Emek Konfederasyonu'nun (CGT) sözcüsü Damien Martinez ise Bloomberg haber ajansına yaptığı açıklamalarda "Hepimiz futbolu seviyoruz. Biz de oturup sakin sakin maç seyretmek isterdik. Ancak şu anda önceliğimiz emekçilerin haklarını savunmak" dedi.

Fransız işçi Philippe Nunes tepkisini şu şekilde dile getirdi: "Euro 2016 turnuvasını olumsuz etkilese de maalesef biz eylemlerimizi sürdüreceğiz. Ben bu yasa tasarısının, şampiyona öncesi hükümet tarafından geri çekilmesini arzu ederdim, o zaman çok daha iyi olurdu."

Grevler neye yol açtı?

- Rafinerilerdeki grevler nedeniyle hâlâ benzin kıtlığı yaşanıyor.

- Son 9 gündür tren seferleri düzenli biçimde yapılamıyor. Demiryolu işçilerinin grevinin faturası şimdiden 300 milyon Euro'yu buldu.

- Atık arıtma tesislerindeki grev nedeniyle çöpler toplanamıyor.

- Sıvılaştırılmış doğalgaz terminallerindeki işçiler de grev kararı aldı.

- Air France pilotları 11-14 Haziran tarihleri arasında iş bırakacak.



Bültene kayıt ol