Güney Kore'de darbe girişimi direnişle püskürtüldü

04.12.2024 - 09:30

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim ilan etme girişiminin ardından görevden alınma tehlikesiyle karşı karşıya. İşçiler genel greve başladı.

Bir dizi yolsuzlukla anılan, istediği bazı yasalar veto edilen sağcı başkan Yoon, son olarak 2025 bütçesinin muhalefetin engellemesiyle geçmemesi üzerine 3 Aralık akşamı sıkıyönetim ilan etti.

Sıkıyönetime gerekçe olarak Kuzey Koreli komünistlerin ve işbirlikçilerinin saldırı sunuldu. Oysa böyle bir şey yoktu. Sıkıyönetimin hedefi bütçeye karşı çıkan işçiler, sendikalar ve solu susturmaktı.

Sıkıyönetim ilanıyla “Milli Meclis, mahalli idareler, siyasi partiler dahil her türlü siyasi faaliyet” ve gösteriler yasaklandı.

"Tüm medya ve yayınların Sıkıyönetim Komutanlığı'nın denetimine tabi olacağı" duyuruldu. Ayrıca "toplumsal huzursuzluğu kışkırtan" her türlü grevi, iş durdurmayı ve protestoyu yasaklandı. Grevdeki medya çalışanlarının işe dönmeleri için 48 saat süre tanındı, aksi takdirde ceza alacaklar söylendi.

Sıkıyönetim ilanının ardından Güney Kore ordusuna bağlı askerler helikopterle gelerek parlamento binasına girdi. Ve girişi kapattılar.

Protestocular kısa sürede burada toplandı. "Sıkıyönetime hayır" sloganları atarak kalabalıklaştı.

Muhalefetteki partinin milletvekilleri, protestocuların yardımıyla parlamentoya zorla girdi.

Toplam 300 milletvekilinden 190'nın oyuyla sıkıyönetim engellendi.

Meclis başkanı darbe yapmaya kalkan askerlerin vatana ihanetten yargılanacağını ilan etti.

Meclis önünde sıkıyönetimi uygulamak isteyen polislerle protestocular arasında çatışmalar yaşandı.

Göstericiler bir zırhlı askeri aracın hareket etmesini saatler boyunca engelledi.

4 Aralık günü ise Seul'un merkezinde yeniden gösteri yapıldı.

Ülkenin en büyük işçi örgütlenmesi olan Kore Sendikalar Konfederasyonu, cumhurbaşkanının istifası talebiyle genel grev başlattı.

Beklenen bir diğer gelişme önümüzdeki günlerde milletvekillerinin Yoon'u görevden alınmaları ve ardından Anayasa Mahkemesi'nde yargılanması.

Dünyanın 13. büyük ekonomisinde sıkıyönetim boşa çıkarılırken, demokrasiyi savunmak için büyük bir mücadele başladı. Güney Kore aynı zamanda ABD emperyalizminin Asya'daki en önemli müttefikidir.



Bültene kayıt ol