İsrail Yahya Sinvar'ı katletti, ancak Filistin direnişi yenilmedi

19.10.2024 - 11:44

HAMAS lideri Yahya Sinvar'ın İsrail ordusu tarafından Gazze'de katledilmesi, yaşamı boyunca verdiği mücadelenin bir sembolü gibi.

Yanındaki iki savaşçıyla birlikte Refah’ın Tel el Sultan bölgesindeki rutin devriye gezen İsrail askerleri ile çatıştı. Ardından bir binaya sığındı. Bina tank ateşiyle bomabalandı. Sığındığı binanın içine giren İsrail dronu'na elindeki sopayı fırlattığında ağır yaralıydı. İkinci tank saldırısı Sinvar ve arkadaşlarının öldürümesiyle sonuçlandı.

Yahya Sinvar, İsrail'in Gazze'ye saldırdığı 12 aylık savaş boyunca Gazze'den ayrılmamış, siyonist rejimin iddia ettiği gibi tünellerde saklanmamış, fiilen direnişi içeriden yürütümüştü.

Temmuz ayı sonlarında Hamas Politbüro Başkanı İsmail Haniye'nin İsrail tarafından öldürülmesinin ardından grubun genel lideri oldu.

Sinwar'ın yönetimi altında Hamas, Gazze'deki askeri baskısını sürdürdü, İsrail mevzilerine saldırılar düzenledi ve Gazze Şeridi genelinde sivil yönetimi devam ettirdi.

Mülteci olarak doğdu

El Cezire'de yayınlanan biyografisi Yahya Sinvar'ın kim olduğunu ve mücadelesinin sebeplerini özetler nitelikteç

Ebu İbrahim olarak da bilinen Sinwar 1962 yılında Han Yunus'taki bir mülteci kampında doğdu. Ailesi 1948 Nakba'sı sırasında Siyonist çeteler tarafından zorla yerinden edilmişti.

Sinwar'ın ailesi, İsrail'in Aşkelon kasabasının üzerine inşa edilmesi için yıktığı Filistin köyü El Mecdel'den geliyordu.

1982 yılında, henüz 20 yaşında bile olmayan Sinwar, “İslami faaliyetler” nedeniyle İsrailli yetkililer tarafından ilk kez tutuklandı.

1985 yılında tekrar tutuklandı. Hapishanedeki bu ikinci döneminde Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin ile tanıştı ve yakınlaştı.

25 yaşında Hamas'ın iç güvenlik örgütü El Mecd'in kurulmasına yardım etti ve İsrail'le işbirliği yapan Filistinlilere karşı tavizsizliğiyle ün kazandı.

1988 yılında, 26 yaşındayken Sinwar tekrar tutuklandı ve dört kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı. İki İsrail askerinin öldürülmesini planlamak ve 12 Filistinliyi öldürmekle suçlanıyordu. Hapishanede 22 yıl geçirecekti.

Sinwar'ın hapishanede sıkı bir disiplin içinde kaldığı, akıcı bir şekilde İbranice konuşmayı ve okumayı öğrendiği, mahkum arkadaşları arasında bir lider ve hapishane personeliyle müzakerelerde bir odak noktası haline geldiği söyleniyor.

İsrail tarafından 2011 yılında İsrailli asker Gilad Şalit'e karşılık binden fazla Filistinliyle yapılan esir takasında serbest bırakıldı. O dönemde bile Sinwar, serbest bırakılanlar arasında en kıdemli ve önde gelen kişi olarak görülüyordu.

Küçük kardeşi Muhammed Sinvar da Hamas'ta silahlı bir komutan. 

Sinwar serbest bırakıldıktan sonra Hamas'ta hızla yükseldi. 

2013 yılında Hamas'ın Gazze'deki politbüro üyeliğine seçildi. 

2017 yılında ise hareketin lideri oldu. 

Sinwar 2018'de İsrail'e Hamas'ın taktiklerinin silahsız direnişe doğru ilerlediğinin sinyalini verdi. O dönemde İsrail ile yeni bir savaşın "kesinlikle bizim çıkarımıza olmadığını" söyledi. Ancak 2022'nin sonlarında Sinwar'ın hesapları değişmiş görünüyor. 

İsrail tarihindeki en sağcı hükümetini seçerken, hükümet yetkilileri Mescid-i Aksa'da saldılarda bulunurken ve Suudi Arabistan'la normalleşme sinyalleri verirken, Sinwar ve Hamas liderleri bundan etkilendi.

14 Aralık 2022'de Sinwar ve diğer Hamas liderleri, Gazze'de büyük bir kalabalığa İsrail'in tarihindeki en sağcı hükümeti seçmesinin ardından "açık bir çatışma" öngördüklerini söyledi.

HAMAS'ın diğer Filistin direniş gruplarıyla birlikte 7 Ekim hamlesinin sebeplerini anlamak için işgal devletinin yaptıkları ve hedeflerine bakmak gerekir.

Yahya Sinvar öldürüldü. Fakat o ve arkadaşlarının siyonistler tarafından katledilmesinin direnişi bitirmeyeceği biliniyor.



Bültene kayıt ol