Trump suikastı: ABD'de kriz derinleşiyor

16.07.2024 - 11:32

Trump bir mitingde konuşma yaparken suikasta uğradı. Kurşunlardan biri Trump’ın kulağına isabet ederken tetikçi Thomas Crooks öldürüldü, bir miting katılımcısı hayatını kaybetti ve iki kişi de yaralandı. 

ABD’de ve dünyada bütün ırkçılar, otoriter siyasiler ve aşırı sağcılar şimdi coşkuyla sola, göçmenlerle dayanışanlara ve demokratlara saldırıyor. 

Hollanda’da aşırı sağcı Başbakan Wilders "Sağcı siyasetçileri ırkçı ve Nazi olarak yaftalayan birçok solcu siyasetçi ve medyanın nefret söylemi sonuçsuz kalmıyor," derken İngiltere’de aşırı sağcı Reform UK partisinin lideri Farage de "Trump'a karşı çıkan liberaller tarafından Trump hakkında ortaya atılan söylem çok çirkin, çok tatsız ve bence bu tür davranışları neredeyse teşvik ediyor" dedi.

Trump’ın bir önceki seçimin sonuçlarını kabul etmeyen ve Kongre baskınını teşvik eden tacizci bir milyoner olduğu unutuluyor. 

Dış politikada üç sorun alanı

Bu suikast girişimi ve Trump ile aşırı sağcıların bu olayı kullanma tarzları ABD siyasetinin içine yuvarlanmakta olduğu krizin derinliğini gösteriyor. 

ABD dış politikada üç derin sorunla karşı karşıya. Çin emperyalizminin yükselişi, Ortadoğu'da daha geniş bir savaş tehdidi, Ukrayna'da Rus emperyalizmi ile sürdürülen başarısız bir vekalet savaşı. 

Bu üç konuda da ABD şimdi, 20 yıl önceki halinden bile daha kötü bir halde ve ne yapacağını bilemediği bir durumda. 

İç politikada ise Biden yönetiminin tüm umutları sönümlendirmesi, istikrarsızlığa çözüm üretme becerisi sergileyememesi gibi unsurlar son dört yılda yaşanan sosyal çürümeyi hızlandırdı. Ekonomik sıkıntılar ve siyasal kutuplaşmanın derinliği ise Trump’a yönelik suikasttan önce zaten derinleşmekte olan sorunlar arasındaydı.

‘Amerikan rüyası’nın çöküşü

Biden’ın Trump karşısındaki rezalet performansı Trump’ı başkanlık yarışında daha avantajlı bir konuma getirmişti.

Trump ‘Amerikan rüyası’nın ölümüne tepkiyi çok iyi örgütlemişti ilk dönem kampanyasında. 

ABD’de en üstteki yüzde 1'lik kesim 2022 yılında yılda yaklaşık 845 bin dolar ortalama gelire sahip oldu. Nüfusun en üstteki yüzde 20'si yılda yaklaşık 285 bin dolar ortalama gelire sahipken, en alttaki yüzde 20'lik kesim yaklaşık 16.300 dolarla geçiniyor.

Trump yoksulların bazı kesimlerinin tepkisini örgütlemeyi başardı ve “elitlere karşı” biriken bu öfkeyi, ırkçılığı körükleyerek, göçmenleri günah keçisi ilan ederek konsolide edip yönlendirdi.

‘Amerikan rüyası’nın ABD’de tüm ezilenler için bir kâbus olduğunu kanıtlayacak ve iktidarında neo-naziler ile tüm aşırı sağcıları cesaretlendiren Trump’ı sokağa çıkamaz hale getirecek bir aşağıdan mücadele dalgasına ve sosyalist bir alternatife ihtiyacımız var.

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol