Mısır'da göstermelik seçim: Darbeci Sisi 6 yıl daha cumhurbaşkanı

13.12.2023 - 09:31

Abdülfettah El Sisi yeniden Mısır'ın cumhurbaşkanı seçildi. Kesin sonuçlar 18 Aralık'ta açıklanacak, fakat sandıktan çıkacak olan daha baştan belliydi.

10-12 Aralık tarihleri arasında yapılan oylama tam bir maskaralıktı. Sürece sahte bir meşruiyet kazandırmak için birkaç alternatif adayın olmasına izin verildi ama hiçbiri Sisi'yi gerçekten eleştirmeye cesaret edemedi.

Sisi, Filistinlileri desteklediğini iddia etti. Ancak Refah sınır kapısını açmayı, yardım ve dayanışmayı buradan geçirmeyi reddediyor. Filistinlileri desteklemek için sadece devlet onaylı gösterilere izin verdi, ancak devlet onaylı olmayan bir gösteri de cesurca organize edildi. 

Sisi, 2013 yılında Müslüman Kardeşler'in cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı askeri bir darbeye önderlik etti. On yıl boyunca aşırı baskıyla ülkeyi yönetti. Şimdi altı yıllık yeni bir dönem "kazandı."

Sol kanattan Ahmed Tantawi'nin gerçek muhalefetiyle karşılaşabilirdi. Ancak Sisi güçleri Tantawi'nin seçime girmesini engelledi. Tantawi şimdi "resmi izin olmadan seçimle ilgili evrak dağıtmak" suçundan yargılanıyor.

Filistinlilerin dostu gibi görünmek, Sisi'nin artan fiyatlara -enflasyon yüzde 40'larda seyrediyor- duyulan öfkeyi geçici olarak dindirmesine yardımcı oldu.

Resmi rakamlar Mısır'ın 100 milyonluk nüfusunun neredeyse üçte birinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını gösteriyor.

Mısırlı Devrimci Sosyalistler halkı "seçimleri boykot etmeye ve rejimin yeni bir tiyatro sahnelemeye yönelik sefil girişimini ifşa etmeye" çağırmıştı.



Bültene kayıt ol