Fransa'da polisin katlettiği 17 yaşındaki Nahel'in annesinin çağrısıyla Nanterre'de yapılan yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Aynı anda birçok kentte protesto gösterileri yapıldı. Macron hükümeti, özellikle gece protestolarını engellemek için 4 kentte gece sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Paris'in banliyösü Nanterre'deki bir çevirmede trafik polisinin 17 yaşındaki Cezayir asıllı Nahel'i silahla vurarak öldürmesinin ardından başlayan protestolar 3. günü geride bıraktı.
Öldürülen gencin annesinin çağrısıyla 29 Haziran günü yapılan "Beyaz Yürüyüşe" binlerce Nanterre sakini katıldı. Nahel için Adalet pankartı arkasında toplanan kalabalık sık sık "katil polis" sloganı attı. Yürüyüş sırasında bazı protestocular ile polis arasında çatışma çıktı. Göstericilerin attığı taşlara polis gaz bombalarıyla yanıt verdi.
Aynı anda Fransa'nın birçok şehrinde protesto yürüyüşleri yapıldı ve göstericiler polisle çatıştı.
Üç gündür süren protestolarda gözaltına alınanların sayısı 500'e yaklaşırken, çoğunun 14-18 yaş arası gençler.
Macron hükümeti, dört kentte gece sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Öte yandan cinayeti işleyen polisin, Nahel'in ailesinden özür dilediği belirtiliyor.
Ne olmuştu?
Bir trafik polisi Nahel adlı genci tabancayla vurmuştu. Polisler, arabada yer alan üç gencin dur ihtarına uymadıkları ve mukavemet gösterdikleri için kendilerini savunduklarını iddia etmişti.
Cinayet sonrası ortaya çıkan videoda polisin bir araca silah doğrultup tehdit ettiği görülüyor. Bu noktadan sonra yürüyüş hızında ilerleyen araca ölümcül atış yapılıyor ve sürücü Nahel kalbinden vuruluyor. Araç çarparak duruyor.
Görüntülerin dolaşıma girmesi ile öfke patladı. Cezayir asıllı genç bu yıl polis çevirmesinde öldürülen ikinci kişi. Geçen sene Fransa genelinde 12 kişi polis kurşunlarıyla öldürüldü. 2017'den bu yana bu şekilde öldürülenlerin çoğunu siyah ya da Arap oldukları tespit edilmişti.
Nanterre'de sokağa çıkan yüzlerce kişi, polise molotof attıve bir elektrik tesisini yaktı. Polis semtten kısmen çekilmek zorunda kaldı.
Fransa'nın kuzeyindeki Lille kentinde de göstericiler polisle çatıştı. Şehrin banliyölerinden Mons-en-Barœul'de Belediye Meclisi binası tahrip edildi.
Ülkenin batısındaki Rennes şehrinde ise ellerindeki meşalelerle Nahel M için anma töreni düzenleyen 300 kadar kişi polis tarafından zorla uzaklaştırıldı.
Daha önceki cinayetler de kamu görevlileri yargı tarafından korunmuştu. Son cinayette ise - görüntülerin ortaya çıkmasının ardından - söz konusu polis cinayet suçlamasıyla tutuklandı. Kamu davası da açıldı.
Protestolar iki akşamı geride bırakırken, cinayetlerin tartışmasında iki karşıt kamp oluştu.
Fransa'da ikinci büyük siyasi güç olan Marie Le Pen'in faşist partisi, polisin şiddetini savunuyor. Daha önce de Sarı Yeleklilere uygulanan polis saldırılarını meşrulaştırmaya çalışmışlardı.
Sol ise polis cinayetlerinin durdurulması, cinayetlere karışanların yargılanıp cezalandırılmasını istiyor.
İktidardaki otoriter merkez sağ hükümet ise bir yandan son cinayeti "şok edici" olarak niteledi. Fakat Macron hükümetinin emrindeki polisler cinayetlere devam ediyor.