Rusya'yı bir kaç saatliğine kargaşaya sokan paralı askerlerin isyanı, 24 saatte bir anlaşmayla son buldu. Wagner lideri Prigojin Belarus'a sürgüne giderken, askerleri düzenli orduya dahil edildi.
Prigojin, birliklerinin çatışmasız olarak Moskova'nın 200 kilometre yakınına geldiğini duyurmuştu. Putin'in isyanı bastırmak için emir verdiği ordunun sert müdahalesi beklenirken anlaşma sağlandı. Wagner birlikleri Rostov'dan çekildi.
Putin iktidarıyla değil önde gelen askeri liderlere karşı olan Prigojin, Lukaşenko'nun garantörlüğünde Belarus'a sığındı. Hakkındaki suçlamaların düşürüleceği duyuruldu.
Diktatör Lukaşenko, 2020'de büyük protestolarla karşılaştığında imdadına Rusya koşmuştu.
Aynı anda Wagner birlikleri Rus ordusuna dahil edildi. 25 bin kişilik Wagner ordusunun, 10 binini profesyonel askerler, 15 binini ise af vaadiyle hapishaneden çıkarılıp Ukrayna'ya gönderilen mahkumlar oluşturuyor.
Uzun süredir Genelkurmay ile anlaşmazlık içinde olan Prigojin'dan Moskova uzun süredir rahatsızdı. İsyan sonunda Prigojin, oyunun dışında kalmış gözüküyor. Fakat Putin'in gücü sorgulanır hale geldi.
Ukrayna hükümeti bunu bir zafiyet ve güçsüzlük olarak nitelendirirken, NATO liderlerinin durumdan memnun oldukları tahmin edilebilir.
Rusya'daki muhalefet hareketlerinin tutumu, Ukrayna işgalinin Putin rejiminin sonunu getirip getirmeyeceklerini belirleyebilir. Moskova, yaklaşık 1,5 yıldır sürdürdüğü Ukrayna işgalinde istediği hedeflere ulaşmış değil. Binlerce Rus askerinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Bu askeri başarısızlık, işgalin meşruiyetini sorgular bir toplumsal muhalefetin önünü açabilir mi? Zaman gösterecek. İşgal uzadıkça Putin'i zor günler bekliyor.