Arap devletleri, katil Esad’la yakınlaşmak istiyor

18.05.2023 - 10:26

Ülkesinde başlayan ayaklanmayı yüz binlerce kişinin öldüğü kanlı bir karşıdevrimle bastıran diktatör Beşar Esad, Arap Birliği ülkelerinin arasındaki yerini yeniden aldı.

Suudi Arabistan’ın davetiyle toplantıya katılan Baas rejimi, böylelikle uluslararası arenadaki izolasyonunu yıkma yolunda bir adım attı.

Arap Birliği ülkeleri 2011 yılının Kasım ayında Suriye’nin üyeliğini askıya almıştı. Bunun gerekçesi protesto gösterilerine vahşi bir şiddet uygulanmasıydı.

Esad, diktatörlük yönetimine isyan eden yurttaşlarını yıllarca bombalarken, özellikle 2015 yılının ardından Rusya’nın ülkeye yerleşerek verdiği aktif askeri desteğin yanı sıra İranlı milislerin de çabalarıyla muhalefeti ezmeye başladı. 

BAE ve Suudi Arabistan gibi ülkeler ayaklanmanın başında muhalefet içerisindeki mezhepçi silahlı gruplara destek vererek, Suriye’nin geleceğinde söz sahibi olmaya çalıştılar. Bu proje başarılı olmayınca katil Esad’la ilişkileri normalleştirmeye başladılar. Önce BAE 2018 yılında Baas diktasıyla ilişkiler kurmaya başladı. Bahreyn, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün de bu konuda adımlar atıyorlar. Arap Birliği’ne dönüşe yalnızca Fas, Katar ve Kuveyt şerh koydu.

Türkiye de yakın dönemde Moskova’da Baas rejimi ile dışişleri bakanları düzeyinde bir araya gelmişti.

Esad rejimi uluslararası diplomaside meşruiyet kazandırılması gereken saygın bir devlet değil, tam aksine barışçıl protesto gösterilerine uyguladığı şiddet, gerçekleştirdiği katliamlar, şehirlere yağdırdığı varil bombaları ile eli kanlı bir diktatörlüktür. Ülkeyi yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiği bir iç savaşa sürüklemiştir. Suriye’de demokratik bir sürecin başlamasının ilk yolu Esad rejiminin gitmesidir. Ayrıca bütün büyük emperyalistler ve bölgesel yayılmacı güçler Suriye topraklarından çekilmeli, ülkenin geleceğine halkın kendisi karar vermelidir.



Bültene kayıt ol