Netanyahu’nun aşırı sağcı hükümeti iş başına geldiği Ocak ayı başından beri işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail saldırıları yoğunlaştı, Filistinli can kayıplarında artış yaşandı.
26 Ocak’ta İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine İsrail Ordusu'nun düzenlediği saldırı sonucu aralarında yaşlı bir kadının da bulunduğu 9 Filistinli hayatını kaybetti.
Baskın üzerine bölgede çıkan olaylarda işgal altındaki Doğu Kudüs'ün er-Ram beldesinde 22 yaşında bir Filistinli genç yaşamını yitirdi.
İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yılbaşından bugüne aralarında kadın ve çocukların yer aldığı 30 Filistinli hayatını kaybetti.
Geçen yıl da bölgede 150'den fazla Filistinli öldürülürken, Filistinlilerin İsraillere saldırıları sonucu aralarında sivil, asker ve polislerin de bulunduğu 30'dan fazla kişi yaşamını yitirdi.
27 Ocak’ta da Filistinli bir kişi, İsrail’in Cenin saldırısına tepki olarak, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Neve Yakov adlı yasadışı Yahudi yerleşim biriminde bir sinagoga saldırdı. Silahlı saldırıda 7 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı, saldırgan olay yerinde öldürüldü.
İsrail’in aşırı sağcı hükümeti ve Batı Şeria işgali
İsrail'de 1 Kasım'da yapılan genel seçimler sonrasında, sağcı Likud Partisi'nin lideri Binyamin Netanyahu, "İsrail'in tarihindeki en sağcı hükümeti" kurdu. Yeni hükümet, lideri bir zamanlar Arap karşıtı ırkçılıkla suçlanan bir siyasi oluşum da dahil aşırı sağcı partilerden oluşuyor.
Hükümetin ilk icraatlarından biri, ülkede Filistin bayrağı sallanmasının yasaklanması oldu.
Filistinliler yeni hükümetin İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria üzerindeki saldırılarını artıracağından endişeleniyor.
Netanyahu'nun koalisyon ortakları, İsrail-Filistin sorununda ortak başkentleri Kudüs olan ve Batı Şeria'da bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını öngören uluslararası destekli barış formülünü reddediyor. Lideri İçişleri Bakanı olan koalisyon ortağı Dini Siyonizm Partisi, İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak etmesini istiyor.
İsrail, 1967 Arap-İsrail Savaşı'nda Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'ni işgal etti. 1993 yılında imzalanan Oslo Barış Anlaşması'ndan sonra Mayıs 1994’te İsrail askerleri Gazze’den çekildi. Gazze'nin idaresi Filistin Ulusal Yönetimi'ne devredildi. Filistin Ulusal Meclisi ilk oturumunu Mart 1996'da Gazze'de yaptı. 1995 yılında Yaser Arafat ve İzak Rabin arasında yapılan İkinci Oslo görüşmesinin ardından Batı Şeria Filistin Ulusal Yönetimine devredildi. Filistin’in başkenti Ramallah oldu. İşgal altındaki Doğu Kudüs ise İsrail tarafından uluslararası hukuka aykırı bir şekilde ilhak edildi.
İsrail yıllardır Batı Şeria’da uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul edilen Yahudi yerleşim birimleri kurmaya devam ediyor. Bugün hala Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da 600 binden fazla Yahudi yerleşimci yaşıyor.