Rusya Ukrayna’ya füzelerle saldırdı

17.11.2022 - 10:33

Rusya, dün Ukrayna kentlerine yoğun roket saldırısı başlattı. Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, pek çok şehirde altyapının hasar gördüğünü, elektrik kesintileri yaşandığını söyledi. Yapılan açıklamada 7 milyon kişinin elektriksiz kaldığı aktarıldı. Ukrayna’nın başkenti Kiev de vurulan kentler arasında.

Ukrayna Enerji Bakanı, son füze saldırılarının, savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana altyapıyı hedef alan en büyük saldırı olduğunu açıkladı. Ukrayna, Rusya’nın fırlattığı 90 füzeden 73’ünü vurduğunu, kalan 17’sinin ise elektrik santrallerinde hasara yol açtığını duyurdu.

Polonya'ya düşen füze dünyayı savaşın eşiğine getirdi 

Polonya’ya 15 Kasım’da düşen füze bir anda dünyanın gündemine girdi, NATO’yu alarma geçirdi, savaş zillerini çaldırdı. Ancak ABD Başkanı Biden’ın, füzenin Rusya’dan ateşlenmediğini açıklamasıyla dünya rahat bir nefes aldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, iki kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Polonya'ya düşen füzenin, ittifaka yönelik kasıtlı bir saldırı olmadığını ve füzenin Ukrayna hava savunma sistemine ait olabileceğini kaydetti. Stoltenberg, Ukrayna'nın kendini savunduğunu belirterek, olaydan yine de Rusya'yı sorumlu tuttuklarını kaydetti.  

ABD Genelkurmay Başkanlığı, 265. gününe giren Ukrayna’daki savaşta 100 bin civarında Rus, 100 bin civarında da Ukrayna askerinin öldüğünü ya da yaralandığını tahmin ettiklerini açıkladı. Bu rakamlara sivil ölümleri ve yaralanmaları dahil değil.

Ukrayna’da savaş suçları işleniyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Rus askerlerinin Herson kentinden geri çekilirken 400'den fazla savaş suçu işlediğini öne sürdü. Ukrayna’ya göre Şubat ayından beri Rusya, en az 34 bin savaş suçu işledi. 

Birleşmiş Milletler ise her iki tarafın da savaş esirlerine işkence ve kötü muamele uyguladığına dair kanıtlara ulaştığını aktardı.
Rusların eline esir düşen çok sayıda Ukraynalı asker, taciz, uzun süren dayaklar, köpek saldırıları, elektroşok, cinsel şiddet, çıplak arama, tehdit gibi kötü muamele vakaları aktardı. 

Aynı zamanda Ukraynalı askerlerin de Rus mahkûmlara kötü muamelede bulunduğuna dair suçlamalar var.

Türkiye, Rus petrol ürünlerinin ihracatında 'arka kapı' haline geldi 

Finlandiya merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA), Türkiye'nin Rus petrolünün Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatı için "arka kapı" haline geldiğini ve bunun da yaptırımlarda bir "boşluk" oluşturduğunu duyurdu. 

Raporda Rus petrolü için, "Artan miktarda Rus ham petrolünün rafine edildiği Türkiye üzerinden AB'ye giden yeni bir rota ortaya çıkıyor" deniliyor.
Ukrayna'nın işgalinden bu yana Türkiye'nin Rusya'dan ham petrol ithalatı arttı. Rapora göre, Türkiye'den Avrupa ve ABD limanlarına yapılan petrol ürünleri ihracatı Eylül-Ekim aylarında Temmuz-Ağustos dönemine kıyasla yüzde 85 yükseldi.

Rusya ekonomisi yüzde 4 küçüldü; resesyona girdi 

Rusya Federal İstatistik Kurumu (Rosstat), bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla verilerini açıkladı. Buna göre, bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,1 küçülen Rusya ekonomisi, üçüncü çeyrekte de yüzde 4 küçüldü. Böylece Rusya ekonomisi iki çeyrek üst üste daralarak resesyona girdi.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 2,9 küçüleceği tahmininde bulunurken, Rusya Merkez Bankası ise ekonominin yüzde 3 ila 3,5 arasında küçülmesini bekliyor. Batılı ülkeler, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’ya başta enerji ve finans sektörü olmak üzere kapsamlı yaptırımlar uyguluyor.



Bültene kayıt ol