İran: Öğrenciler Mahsa Amini ve özgürlük için mücadelede

03.11.2022 - 10:27

İran İçişleri Bakanlığı'nın tehdidine, ölümlere ve binlerce tutuklamaya rağmen Mahsa Amini'nin katledilmesine karşı başlayan protestolar devam ediyor.

40. gün protestoları

İran’da, 40 gün önce gözaltındayken komaya girerek hayatını kaybeden Mahsa Âmini’nin Sakız şehrindeki mezarında toplanan protestoculara güvenlik güçlerinin ateş açtığı bildirildi.

Mahsa Amini'nin ölümünün 40. günü nedeniyle başkent Tahran'ın yanı sıra Reşt, Tebriz, Meşhed, Şiraz, Urmiye, Kum, Kirman, Merivan gibi en az 25 kentte protestolar düzenlendi.

Amini'nin mezarının bulunduğu Sakız kentindeki meydanda 10 bin kadar kişi mezarlığa yürüdüğü. Güvenlik güçleri protestoculara gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti, onlarca gözaltı yapıldı. 

Protestocular mezarlık yolunda toplanarak Amini'nin ölümünden bu yana hükümet karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen "Kadın, yaşam, özgürlük" ve "Diktatöre ölüm" gibi sloganlar attı.

Üniversiteler ayakta

İçişleri Bakanı  Ahmed Vahidi, protestoların artık sona erdiğini söylerek, eylemcileri tehdit etmişti.

Ertesi gün ise birçok üniversitede eylemler devam etti

Tahran ve İsfahan başta olmak üzere birçok şehirde öğrenciler oturma eylemleri yapıyor.

Bazı kadın öğrencilerin başörtülerini çıkardığı görülüyor.

Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesinden bir grup öğrenci, şehirdeki İmam Humeyni Hastanesinde gösteri düzenledi. Protestoya bazı öğretim üyeleri de destek verdi.

Sistan-Beluçistan Bilim ve Kültür ile Şiraz Tıp Bilimleri üniversitelerinde öğrenciler oturma eyleminin ardından yürüyüş yaparak baskıcı rejime tepki gösterdi.

Bazı şehirler protestolar

Başkent Tahran'ın batısında, Mazenderan eyaletinin Novşehr kentinde, Kürdistan eyaletinin yönetim merkezi Sine’de 40. gün anma eylemleri yaşandı.

Rejimin şiddeti

Mollalar rejimi, barışçıl eylemleri gerçek mermilerin de kullanıldığı şiddetle bastırmaya çalışıyor.

Aralarında 45 çocuğun da bulunduğu 284 kişinin eylemlerde öldürüldüğü bildiriliyor.

Kaç kişinin gözaltına alındığı açıklanmazken, insan hakları kuruluşlarına göre tutuklu sayısı 14 bine ulaştı.

Polisin yaptığı işkencelerin görüntüleri sosyal medyada paylaşılıyor.

Öte yandan sabotaj suçlamasıyla 1000 kişi hakkında iddianame hazırlandığı da açıklandı.

Buna rağmen 16 Eylül'de başlayan protesto dalgası devam ediyor.

Ne olmuştu

22 yaşındaki Mahsa Amini 13 Eylül'de ailesini ziyaret ettiği sırada Tahran'da gözaltına alınmış, bu sırada komaya girmesinin ardından hayatını kaybetmişti. Amini'nin ahlak polisi tarafından gözaltına alınma sebebi, başörtüsünü "olması gerektiği gibi" takmamaktı. 



Bültene kayıt ol