Ukrayna savaşında ölümcül tehditler

27.09.2022 - 15:33

Putin seferberlik ilan etti, nükleer saldırı tehdidinde bulundu; ABD, biz de aynı şekilde misilleme yaparız, dedi.

Putin’in geçtiğimiz günlerde seferberlik ilan edip Rusya’daki savaş karşıtlarını sokağa dökmesi üzerine, "Putin için ölmeye değer mi?" diyen 1300’den fazla kişi gözaltına alınmış, 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecekleri duyurulmuştu. 

Putin’in seferberlik hamlesiyle 300 bin yedek askeri orduya çağırmasının sebebi, kontrolü yeniden ele geçirmeyi başardığı bölgeleri elinde tutabilmekti. 

Ardından yaptığı açıklamada, nükleer silahları kullanabileceğini vurguladı ve takip eden günlerde de blöf yapmadığını söyledi; "Bazı yönlerden NATO ülkelerininkinden daha güçlüyüz ve ülkemizin toprak bütünlüğüne karşı bir tehdit oluşması durumunda, Rusya'yı ve halkımızı korumak için elimizdeki tüm araçları kullanacağız. Bu bir blöf değildir.”

Ukrayna’yı vekalet savaşında kullanan ABD’den gelen yanıtta ise, Putin’in Ukrayna’da nükleer silah kullanması halinde ABD’nin Rus ordusuna ‘yıkıcı bir saldırı’ ile misilleme yapacağı söylendi, Rusya’nın Karadeniz filosunu ve Kırım’daki üslerini hedef alabilecekleri vurgulandı. 

Nükleer silah restleşmesi sürerken savaş giderek daha da derinleşiyor. 

Bunca baskıya ve tehdide rağmen, Rusya’daki savaş karşıtlarının “Seferberlik yok!” sloganları atarak sokakları doldurmuş olması, dünyanın her yerindeki savaş karşıtlarını, bu sesi büyütmek için harekete geçirmelidir. Rusya’ya ve NATO ittifakına “dur” diyebilecek tek gücü, birlikten doğan gücümüzü dünyanın her yerinde yükseltmeli, sadece emperyalist güçlere ve şirketlere yarayan bu savaşı sonlandırmak adına baskı oluşturmalıyız.

Baskı için referandum

Putin’in gündeme getirdiği referandum da Ukrayna işgalinde Rusya’nın içine düştüğü zor durumu gösteriyor. Rus güçlerin işgali altındaki Ukrayna topraklarında Rusya'ya katılım için başlatılan halkoyu yoklaması gazetemiz baskıya hazırlanırken devam ediyordu. Referandum beş gün sürecek ve Ukrayna’nın doğusundaki Luhansk ve Donetsk bölgelerinin yanı sıra, ülkenin güneyindeki Herson ve Zaporijya'da gerçekleşecek.

Kelimenin tam anlamıyla Rusya’nın işgal ettiği bölgelerde “silah namlusu altında anket yapmaya” benzetilen referandumda Rusya’ya katılıma karşı çıkanlar fişlenmekten korkuyor.

Kiev’de referandum karşıtı gösteriler sürerken Putin’in Kırım’ı ilhak etmek için gerekçe olarak gösterdiği referandumun bir benzerinin hayata geçirilmesi Ukrayna işgalinin daha uzun süre devam edeceğini de gösteriyor. 

Rus birlikleri ve Rusya’ya bağlı güçler güçler Luhansk bölgesinin tamamını, Donetsk bölgesinin ise yüzde 60'ını elinde tutuyor. Rusya’da iktidar sözcüsü Dimitry Peskov referandumlardan Rusya'ya katılım kararı çıkarsa Rus Anayasası'nın bu bölgelerde derhal yürürlüğe gireceğini ilan etti.

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol