Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde yeni evre: Rusya seferberlik ilan etti

21.09.2022 - 17:42

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde, savaş yeni evreye giriyor. Son haftalarda Ukrayna’nın askeri olarak bazı başarılar kazanması, Rusya’nın işgal ettiği 6 bin km2 toprağı geri alması üzerine, Rusya seferberlik ilan etti. İşgal ettiği Ukrayna’nın Donbas bölgesine yeni bir askeri harekât yapacağını açıkladı. Bunun için 300 binden fazla Rusya vatandaşı askere alınacak. Seferberlik kapsamından sadece hasta, sakat ve savunma sanayi çalışanları muaf olacak.

Seferberlik açıklaması üzerine Rusya borsasında sert düşüşler yaşandı, yurt dışı uçak seferlerinin bilet fiyatları arttı. Rusyalı gençler bir an önce Rusya’yı terk etmeye çalışıyorlar.

Geçtiğimiz günlerde sızan, mahkûmların Rus paralı asker şirketi Wagner için silah altına alındığını gösteren video, Rusya'nın savaşacak asker bulmakta zorlandığını gösteriyordu.

Rusya Savunma bakanı Şoygu, Ukrayna’daki savaşta 5 bin 937 Rus askerinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Ancak Ukrayna tarafının yaptığı açıklamalara göre savaşta en az 100 bin Rus askeri öldü veya yaralandı. Benzer bir kayıp Ukrayna ordusu için de söz konusu. BM’nin açıklamalarına göre savaşta en az 15 bin sivil hayatını kaybetti.

İşgal edilen bölgeler Rusya’ya bağlanıyor

Rusya, bir yandan seferberlik ilan ederken, diğer yandan da kontrolü altındaki dört bölgenin Rusya’ya bağlanması için referandum düzenleyeceğini duyurdu. Doğudaki Donetsk ve Luhansk'ta yetkililer, oylamanın bu Cuma günü başlayacağını açıkladılar. Referandumun 27 Eylül'e kadar devam edeceği kaydediliyor. Güneydeki Herson ve Zaporijya’da da benzer bir referandum süreci planlanıyor.

Ukrayna ise bu tür hamleleri, ilhaka meşruiyet sağlamak için tasarlanmış  “danışıklı dövüş” olarak değerlendiriyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba referandumların hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini ve Ukrayna’nın bu bölgeleri özgürleştirmeyi sürdüreceğini söyledi. Kiev'e bağlı Luhansk Bölge Valisi Serhiy Gayday, “Yapabilecekleri tek şey alelacele sahte referandumlar düzenlemek” dedi. AB, Ukrayna’da ayrılıkçıların düzenlemeyi planladığı referandumu tanımayacağını duyurarak eylemi "Rusya'nın yasa dışı askeri kontrolünü meşrulaştırma girişimi" olarak tanımladı.

ABD – Rusya arasında nükleer restleşmesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Özbekistan’daki Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinde “Ukrayna savaşını mümkün olan en kısa sürede bitirmeyi düşünüyoruz. Onların karşı saldırılarının nasıl biteceğini göreceksiniz” çıkışı, Rusya ile ABD arasında yeniden Nükleer Silah restleşmesi başlattı.

Biden, “Rusya nükleer silah kullanırsa hiç olmadığı kadar parya olur” açıklaması yaptı. Biden, “Eğer Rusya, Ukrayna savaşında nükleer veya kimyasal silah kullanmaya kalkışırsa atacağı bu kritik adımın yıkıcı boyutuyla orantılı olarak çok yüksek bedel ödemek zorunda kalacak” dedi.

Erdoğan’ın “Putin’in savaşı bitirmek istediği” sözü yanlış çıktı

Son gelişmeler, Erdoğan’ın Putin’in savaşı bitirmek istediği şeklindeki sözlerini boşa çıkardı. ABD’de demeç veren Erdoğan, Ukrayna ve Rusya arasında esir takası olacağını, Putin’in de savaşı bitirmek istediğini söylemişti.

Ancak Rusya tarafından seferberlik çağrısı yapılması, Ukrayna’nın tamamına yönelik askeri tehditler savrulması, işgal altındaki bölgelerin acele Rusya’ya bağlanmaya çalışılması, Putin’in barışı değil savaşı derinleştirdiğini gösteriyor.

Ukrayna’da şiddetlenen savaşa karşı barışın sesini yükseltmek şimdi çok daha önemli.



Bültene kayıt ol