İngiltere'deki grevlerin talebi, ortak talep olmalı: Ücretlere en az enflasyon kadar düzenli zam

22.08.2022 - 13:02

Enflasyon, başta Türkiye olmak üzere bütün dünyada emekçileri yoksullaştırmaya devam ediyor. İşçiler enflasyona ve yoksullaşmaya karşı mücadeleye atılıyor.

Türkiye, 79,6'lık enflasyon oranı ile Avrupa ülkeleri arasında birinci, dünyada 6. ülke konumunda.

En büyük 20 ekonomiye sahip G20 ülkelerinin bazılarının enflasyon rakamları şöyle:

Arjantin yüzde 64, Rusya yüzde 15,9, Brezilya yüzde 11,9, Birleşik Krallık yüzde 9,4, ABD yüzde 9,1.

Türkiye, dünya genelinde en yüksek enflasyon sahip ülkeler arasında altıncı. Buna göre, Zimbabve yüzde 257 ile en yüksek enflasyona sahip ülke. Zimbabve'yi yüzde 210 ile Lübnan, yüzde 167 ile Venezuela, yüzde 149 ile Sudan, yüzde 139 ile Suriye takip etti.

Emekçilerden iktidarın 'ekonomi modeli'ne tepki: 'Müthiş yoksullaşma var'

İktidarın inatla devam ettirdiği, yoksuldan alıp zengine veren ekonomi modeli en fazla emekçiyi vuruyor. İşçisinden memuruna emekçiler, “yoksullaştıran model”e tepki gösteriyor. 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, iktidarın temel politikasının TL’nin değersizleştirilmesi, emeğin baskılanması ve ucuzlatılması üzerine kurulu olduğunu söyledi. Bu modelin yüksek enflasyon getirdiğini belirten Çerkezoğlu, bu nedenle milyonlarca işçi, ücretli, emekli açısından yoksullaşmanın yaşandığına işaret etti.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de iktidarın tercihini daha çok sermayeden yana kullandığına dikkat çekti. Bankaların kârını yüzde 400 artırdıklarını, patronların kârlarına kâr kattıklarını belirten Bozgeyik, buna karşın emekçilerin her geçen gün daha fazla yoksullaştığını söyledi.

İngiltere’de emekçiler enflasyona karşı grev yapıyor

Enflasyonun kırk yıl sonra ilk kez iki haneli rakamlara çıktığı İngiltere'de ücret artışı tekliflerini yetersiz bulan onbinlerce demiryolu ve toplu taşıma işçisi bu yaz beşinci kez greve çıktı.

Greve 40 binden fazla demiryolu işçisi katılıyor. Sendikalar, çalışanların ücretlerinin, hayat pahalılığındaki artış göz önüne alınarak belirlenmesini en az enflasyon düzeyinde olmasını istiyor.

Hayat pahalılığının büyük hızla artışı karşısında işçiler enflasyonun altındaki zam tekliflerine tepki gösteriyorlar.

Temmuz ayında demiryolu işçilerinin yanı sıra 40 bine yakın iletişim işçisi, British Telekom ve Openreach şirketlerinde bir günlük greve gitmişti.

Ulaşım ve iletişimin yanı sıra sağlık çalışanları, posta işçileri, hava limanları çalışanları, yüksek öğrenim görevlileri ve avukatlar dahil milyonlarca işçinin önümüzdeki aylarda greve gitmesi ihtimali yüksek.

İngiltere’de yaklaşık 5,5 milyon üyeye sahip 48 sendikayı temsil eden Sendikalar Kongresi (TUC), çalışanlara adil bir oranda zam yapılmasını ve saatlik asgari ücretin 15 sterline yükseltilmesini istiyor.



Bültene kayıt ol