Roman Soykırımı kurbanları anılıyor

02.08.2022 - 15:18

Nazi Almanyası'nın Auschwitz-Birkenau toplama kampında 3 bin Roman yurttaşı öldürmesinin üzerinden 78 yıl geçti.

Avrupa Parlamentosu, 2015 tarihli kararıyla, 2 Ağustos'u Nazi işgali altındaki Avrupa'da katledilen 500 bin Avrupalı Roman yurttaşı anmak için "Roman Soykırımını Anma Günü" olarak ilan etti.

İnsan onuruna saygı için çabalayacağız

Avrupa Komisyon tarafından yapılan açıklamada, "Avrupa Roman Soykırımını Anma Günü'nde, Nazi rejimi altında acı çeken ve öldürülen yüzbinlerce Roman soykırım kurbanını anıyoruz. Soykırım (Holokost) sırasında Romanlara yönelik zulmü asla unutamayız. Roman azınlığın halen karşı karşıya olduğu zorlukları ve ayrımcılığı da görmezden gelemeyiz.

Üye Devletlerimiz ile birlikte Roman karşıtlığı ile mücadele için yakın bir çalışma içindeyiz. Bu yıl, ulusal Roman stratejileriyle ilgili ilk değerlendirmeyi sunmuş olacağız. Birliğimizde (Avrupa Birliği), açıklık, hoşgörü ve tüm insanlar için insan onuruna saygı için çabalayacağız. Sadece bu ruhla ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele edebiliriz” denildi.

Roman soykırımı Edirne’de anıldı

Türkiye’nin ilk Roman milletvekili Özcan Purçu, Nazilerin yüz binlerce romana yönelik soykırımını unutmayacaklarını belirterek, 2 Ağustos 1944’te Auschwitz Kampındaki katliamı andı. Purçu, “Faşizme karşı el ele mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Hitler Almanyasında Yahudiler gibi Nazilerin hedefi haline gelen Romanlara, ayrımcılıkla başlayan saldırılar İkinci Dünya Savaşı’nda soykırıma kadar vardı. Naziler tarafından yıllarca “aşağı ırk” denilerek ayrımcılığa ve katliamlara uğrayan Romanlar; Macaristan, Polonya ve Çekoslovakya gibi birçok kampta zorla çalıştırılıp deneylerde kullanıldı. Nazilerin iktidarında katliama uğrayan Romanların sayısının toplamda 800 bine yakın olduğu ifade ediliyor.

Edirne'de, Romanlar için Meriç Nehri kıyısında anma programı düzenlendi. Katledilen Romanların anısına Meriç Nehri'ne çiçek bırakıldı.

78 yıl önce, 2 Ağustos 1944'te, çoğu kadın ve çocuk 3 bin Roman, Auschwitz-Birkenau'da gecenin karanlığında vahşice öldürüldü. Ancak bugün de Roman toplumları dünyanın pek çok bölgesinde ırkçılık ve ayrımcılıkla karşı karşıya kalıyor. 



Bültene kayıt ol