İtalya: Kuraklık yüzünden OHAL ilan edildi

05.07.2022 - 12:18

Küresel ısınmanın en yıkıcı etkilerinden biri kuraklık. İtalya'nın kuzeyi son 70 yılın en büyük kuraklığını yaşarken, tarım üretimi yüzde 30 oranında azabilir.

Dünyanın 9. büyük tarımsal ürün ihracatçısı İtalya, aşırı sıcakla birlikte, kış ve bahar aylarında yeterince yağış alamadı. Ülkede su kıtlığı baş gösterdi.

Tarım sendikası Coldiretti'ye göre kuraklık İtalya'nın tarım üretiminin yüzde 30'unu yok edebilir. Sendika Po Vadisi'ndeki hayvanların yarısının tehdit altında olduğunu duyurdu.

Maggiore ve Garda göllerinde su seviyesi yılın bu zamanı için normalin altında. Güneyde Roma'nın içinden geçen Tiber Nehri'nin seviyesi de düştü.

İtalya hükümeti, ülkenin kuzeyinde Po Nehri'nin geçtiği beş bölgede olağanüstü hâl ilan etti. Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardsiya, Piedmont ve Veneto bölgelerine, su kıtlığıyla başa çıkabilmeleri için acil durum bütçesinden 36,5'er milyon euro verilecek.

Öte yandan Po Vadisi'ndeki çiftçiler, deniz suyunun nehre aktığını ve ürünlerini tahrip ettiğini söylüyor. Po, İtalya'nın en uzun nehri ve doğuya doğru 650 kilometreden fazla akıyor.

Kuraklığın bir diğer etkisi de hidroelektrik enerji üretimindeki keskin düşüş. Ülkenin uzeyindeki dağlık bölgelerde yer alan hidroelektrik tesisler,i enerjinin yaklaşık yüzde 20'sini üretiyor.



Bültene kayıt ol