NATO liderleri, Soğuk Savaş'tan bu yana Avrupa'da en büyük askeri yığınağa karar verdi ve İsveç ile Finlandiya'dan katılmalarını istedi.
Madrid'deki NATO zirvesinin deklarasyonu, Ukrayna'da daha fazla ölüm ve yıkım ile daha geniş çaplı bir savaş tehdidinin yolunu açtı. Savaş çığırtkanları ittifakı, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana en büyük askeri “daha rekabetçi bir dünya” için bir baskı ortaya koydu.
NATO liderleri, zirvede konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye daha fazla silah verme konusunda anlaştı. Bu, ABD emperyalizminin ve Rus emperyalizminin Ukrayna üzerinde yürüttüğü savaşın tırmanması anlamına geliyor.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Yeni Stratejik Konsept'ei "caydırıcılık ve savunmamızda köklü bir değişim" diyerek övdü. “ Daha ileri konuşlandırılmış muharebe oluşumları ”, “daha yüksek hazırlıklı kuvvetler” ve “daha fazla konumlandırılmış teçhizat” sözü verdi.
Başkan Joe Biden, ABD'nin Avrupa'ya askeri teçhizat akıtacağına söz vermişti. Bu, Polonya'daki 5. Kolordu için kalıcı bir karargah, Romanya'da 5 bin asker ve İngiltere'de iki F-35 filosunu içerecek.
İtalya ve Almanya'ya hava savunma teçhizatı gönderecek ve İspanya'daki deniz muhriplerinin sayısını dörtten altıya çıkaracak.
ABD'nin yeni konuşlandırmaları, Avrupa'da sahip olduğu 100 bin askerin üzerine geliyor - ki Rus işgalinden bu yana zaten 20.000 kişi artmıştı. Ve sadece ABD'nin ötesinde, müttefikleri yüksek alarmdaki asker sayısını 40.000'den 300.000'e çıkaracak.
NATO liderleri, Finlandiya ve İsveç'i (şimdiye kadar resmi olarak tarafsız olan ülkeler) ittifaka katılmaya davet etme konusunda anlaştı.
Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması, dünyanın emperyalist kamplara nasıl bölündüğüne, ABD, Rusya ve Çin'in rekabete nasıl zorlandığına dair bir işaret. Nükleer silahlarla donanmış durumdalar. Doğu Avrupa ve Asya'da karşı karşıya geliyorlar.
NATO destekçileri bu durumu savunmacı ve demokratik bir ittifak olarak resmediyor. Stratejik Konsept ise “değerlerimize ve çıkarlarımıza dayalı uluslararası düzeni bozan” Rusya ve Çin'i ele geçirmekten bahsediyor.
NATO'nun Yeni Konsepti gerçekte, Rusya'dan ve özellikle Çin'den gelen rekabet karşısında, ABD emperyalizminin kanlı hegemonyasını savunmaya çalışmasıyla ilgilidir.
Zirve öncesi NATO'nun internet sitesinde yayınlanan bir makale, konunun “büyük güçler” arasındaki rekabetin artmasıyla ilgili olduğunu açıkça ortaya koydu . Yeni Stratejik Konseptin "ittifakı, devletlerarası tehditlerin ve büyük güç rekabetinin geri dönüşüyle karakterize edilen bir dünyaya hazırlayacağını" vurguladı. NATO bunun, ABD'nin Afganistan ve Irak gibi daha zayıf ülkelere karşı acımasız savaşlar başlattığı 1990'larda ve 2000'lerde “akran olmayan rakiplere” odaklanmasından farklı bir adım olduğunu açıkladı.
ABD ve NATO emperyalist rekabeti tırmandırırken, tüm emperyalistleri reddeden savaş karşıtı bir hareket inşa etmek daha da önem kazandı. Türkiye'de bu, Rus birliklerinin Ukrayna'dan çekilmesini talep etmek ve ABD ile NATO'nun tırmanışına ve genişlemesine karşı çıkmak anlamına geliyor.