NATO liderlerinden sevinç çığlıkları, Somali'de derinleştirilen savaş

23.05.2022 - 17:57

ABD ve Rusya’nın Ukrayna’da yürüttükleri emperyalistler arası vekalet savaşını tırmandıran bir hamle daha... Finlandiya ve İsveç, savaş çığırtkanları ittifakına katılmak isterken NATO liderleri böbürleniyor. Biden ölüm mangalarını Somali'ye gönderiyor.

Emperyalist militarizmin Avrupa’daki bir başka büyük genişleme sürecinde İsveç ve Finlandiya NATO ittifakına katılmak için resmi olarak başvurdu. Finlandiya, Rusya ile 1.300 kilometrelik bir sınırı paylaşıyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e göre bu hareket “tarihi bir adım.” NATO Ukraynalıları savunma kisvesi altında emperyalist gücünü genişletme fırsatı yakaladığı için Stoltenberg sevinçten havalara uçuyor. 

İsveç’te çoğunluk yakın zamana kadar NATO üyeliğine karşıydı. Finlandiya’da ise NATO üyeliğine destek, Şubat ayında sadece yüzde 53 idi. Rusya’nın Ukrayna işgali bu durumu değiştirdi ve NATO liderlerinin ekmeğine yağ sürdü. 

Üyeliğin önündeki en büyük engel Türkiye’nin itirazı olabilir. 

Erdoğan, bu üyelik başvurusunu kabul etmeden önce ABD ve NATO’yla silah ve diplomatik destek için pazarlık yapmaya çalışıyor.

Somali'de savaş ve emperyalizm

Bu sırada ABD başkanı Joe Biden, bitirme sözü verdiği “ebedi savaşlardan” birini yeniden alevlendiriyor. Bu, Ukrayna’daki savaşla birlikte emperyalist militarizmin yeniden canlandığının bir başka işareti. Geçtiğimiz günlerde Biden, generallere Somali’ye yeniden yüzlerce özel harekât kuvveti gönderme yetkisi veren bir emir imzaladı. 

Bu, önceki başkan Donald Trump’ın bu Doğu Afrika ülkesindeki neredeyse tüm kara birliklerini geri çekme hamlesini tersine çevirdi. Üstelik Biden bu durumu suikastlar ve ölüm mangalarıyla destekliyor. Pentagon’un, Eş-Şebab grubunun yaklaşık bir düzine şüpheli liderini hedef almak için talep ettiği yetkiyi onayladı.

New York Times’a göre, “Bu kararlar, Amerika’nın teröre karşı verdiği küllenmekte olan açık uçlu mücadelesini alevlendirecek. Biden’ın bu hamlesi, geçen yıl ‘Ebedi savaşı bitirmenin zamanı geldi’ diyerek aldığı Amerikan kuvvetlerini Afganistan’dan çekme kararıyla taban tabana zıt.”

Duyuru, Somali’deki uzun seçim sürecinin ardından yeni cumhurbaşkanının seçilmesini takip eden gün geldi. Seçim 16 ay gecikti ve oy verme hakkı 328 milletvekiliyle sınırlandırıldı. Durumun daha demokratik bir oylama yapmak için fazla istikrarsız olduğu değerlendirildi. 

Somali, 1960 yılında kazandığı bağımsızlığından beri büyük güçlerin hedefinde. Kızıldeniz ve Basra Körfezi'ndeki petrol yollarına yakın olan stratejik konumu nedeniyle Rusya ile ABD arasındaki Soğuk Savaş döneminde bir ödül haline geldi. 

ABD, kıtlığı bahane ederek 1992’de Somali'yi işgal etti. Başlangıçta memnuniyetle karşılanan ABD, kısa sürede nefret edilmeye başladı. ABD önderliğindeki güçlerin katliamları ve işkenceleri büyük bir öfkeye neden oldu ve nihayet direniş ABD'yi aşağılayıcı bir şekilde geri çekilmeye zorladı.

ABD müdahalesinin neden olduğu kaos ve yoksulluğun ortasında İslamcı gruplar ortaya çıktı ve ülkeye istikrar vadettiler. Sert olmalarına rağmen daha öncekilere kıyasla yaygın bir popülerlik kazandılar. Arkasında Batı desteği olan Etiyopya kuvvetlerinin işgaliyle püskürtüldüler.

Somali’deki mevcut hükümetin hayatta kalabilmesinin tek nedeni 20 bin Afrika Birliği askeriyle ve ABD tarafından da siyasi olarak destekleniyor olması. 

Afrika Birliği askerleri yerel halka uyguladıkları sert ve zalimce muameleler nedeniyle halk tarafından sevilmiyor. Eş-Şebab böylesi bir iklimde büyüyüp gelişti. Askerleri defalarca hükümetin kontrolündeki toprakları ele geçirdi. 

Emperyalizm dünyanın hiçbir yerinde çözüm değildir. 

Charlie Kimber

Socialist Worker’dan çeviren Burak Demir



Bültene kayıt ol