İsrail’in saldırıları New York ve Londra’da protesto ediliyor

22.04.2022 - 09:42

İsrail sınır polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs’te geçtiğimiz Pazar günü ibadet etmekte olan Filistinlilere ikinci kez saldırdı. Bir önceki Cuma günü yine Mescid-i Aksa’ya sabah namazı sırasında saldırmış olan İsrail güçleri 300 kadar Filistinliyi tutuklamış, yaralılara ulaşmaya çalışan ambulansların ve sağlık görevlilerinin camiye ulaşmasını engellemişti. Pazar günü gerçekleşen saldırıda ise Filistinlileri caminin içinden çıkarmak için biber gazı ve plastik mermiler kullandıkları, en az 158 kişinin yaralandığı aktarılıyor.

İsrail 1967'de Kudüs'ün doğusunu işgal etti. Daha sonra şehrin tamamını başkent ilan etmesine rağmen, orada yaşayan Filistinlilerin tam vatandaşlık haklarını reddediyor.

Doğu Kudüs'te geçen Nisan ayında, Filistinlilere yönelik saldırılar karşısında kitlesel bir ayaklanma yaşanmış, İsrail polisleri, Şeyh Cerrah semtinde Filistinli ailelerin tahliyesine direnen protestoculara sert müdahalede bulunmuştu. Ardından Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya ulaşmalarını engellemeye çalıştılar. 

Yüzlerce Filistinlinin Siyonist işgal güçleri tarafından saldırıya uğraması, vurulmaları ve ibadet etmelerine engel olunması üzerine, Çarşamba günü, İsrail’in saldırılarını protesto etmek ve Filistin direnişini desteklemek amacıyla New York’taki İsrail konsolosluğu önünde bir eylem gerçekleştirildi. Eyleme katılan protestocular İsrail güvenlik güçlerinin Tapınak Dağı'ndaki ayaklanmaları bastırma operasyonlarını kınadı, intifadayı küreselleştirme çağrısı yapıldı ve “Tek bir çözüm var, İntifada, devrim" sloganları atıldı. 

Yapılan basın açıklamasında “Filistin kurtulmadan Siyahların kurtuluşu diye bir şey olmayacak” deniyor, İsrail'in Filistinlilere uyguladığı baskıya destek veren ABD'nin rolü vurgulanıyordu; “Savaş suçlarının gerçek failleri İsrail’de ve başkent Washington’da!”

Mitingin ardından, Al-Awda'nın (Filistin Geri Dönüş Hakkı Koalisyonu)  Ramazan ayı boyunca her gün iftar düzenlediği Müslüman Toplum Merkezi'ne yürüyüş yapıldı.

New York’taki eylemden sonra bugün de (22 Nisan) Londra’daki İsrail büyükelçiliği önünde “Apartheid’ı durdurun: Mescid-i Aksa’dan elinizi çekin!” sloganıyla gerçekleştirilecek yeni bir eyleme hazırlanılıyor. Filistin Dayanışma Kampanyası, Savaşı Durdur Koalisyonu, Britanya Müslümanlar Derneği, Britanya Filistin Forumu ve Nükleer Silahsızlanma Kampanyası’nın ortaklaşa düzenlediği Londra eyleminin çağrısında şöyle deniyor: “İsrail işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlediği baskınlarda geniş çaplı tutuklamalar yürütüyor ve toplu bir ceza olarak Filistinlilerin evlerine yıkım emri veriyor.”

“Birleşik Krallık'taki siyasi liderler İsrail'in eylemleri hakkında sessiz kalmayı tercih ederken, başka yerlerde yasadışı işgallere karşı olduklarını ve uluslararası hukuku desteklediklerini söylüyorlar. Birleşik Krallık Hükümeti, uluslararası hukuku açıkça ihlal eden silahlar da dahil olmak üzere, İsrail'e askeri teknoloji ve silah ihracatı yapıyor.”

“Birleşik Krallık, İsrail'i silahlandırmayı ve İsrail apartheid rejimine maddi destek sağlamayı bırakmalıdır.”

“22 Nisan Cuma günü İsrail'in eylemlerini protesto etmek, Apartheid rejiminin sonlandırılması, Mescid-i Aksa saldırılarının durması ve Birleşik Krallık hükümetinin İsrail Apartheid'ını Silahlandırmayı Durdurması çağrısında bulunmak için bize katılın.”

Saldırıların ardından Filistin’in Şeyh Cerrah mahallesinde 200 kadar Filistinli ve İsrailli aktivist bir araya geldi ve bölgeden tasfiye edilmeye çalışılan Filistinli ailelerle dayanışmak amacıyla büyük bir iftar sofrası kurdular. 



Bültene kayıt ol