Ukraynalı insan hakları avukatı ve Kiev’deki sivil toplum kuruluşu Sivil Özgürlükler Merkezi Başkanı Oleksandr Matviçuk, Rusya’nın savaş suçu işlediğine dair, savaşın başlangıcından bu yana çok sayıda belge ve bilgi topladıklarını belirterek, “Topladığımız delilleri uluslararası mahkemelere ve kuruluşlara gönderiyoruz. Bu savaş ancak Putin ağır bedeller ödeyeceğini hissettiği zaman biter” dedi.
39 yaşındaki Matviçuk geçen yıl, Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceye Karşı Mücadele Komitesi’ne aday gösterilen ilk Ukraynalı kadın olmuştu.
Matviçuk, başkanı olduğu ve 2007 yılında kurulan Sivil Özgürlükler Merkezi'nin savaşın başlamasıyla birlikte birçok gönüllüyle birlikte savaş suçlarını ispatlamak için mağdurların ve görgü tanıklarının ifadelerini toplamaya başladığını belirtti.
Matviçuk, “Bu kanıtlar arasında Rusya’nın evlere, okullara, kreşlere, hastanelere, şehirlerin su, ısıtma, elektrik gibi altyapılarına yönelik kasti saldırıları var. Ayrıca sivilleri hedef alan kasti saldırılar var, kayıp kişiler, insani koridorlara saldırılar, işkenceler ve cinsel saldırılar gibi” dedi.
Ukrayna savaşı: Saldırılarda 7 kişi hayatını kaybetti
Ukrayna'nın batısı ve güneydoğusundaki Lviv ve Dnipro şehirlerinde yetkililer, Pazartesi sabahı çok sayıda patlama meydana geldiğini açıkladı. Başkent Kiev'de de patlamalar duyuldu.
Lviv yetkilileri, bu sabah şehirde düzenlenen saldırıda biri çocuk en az 7 kişinin hayatını kaybettiğini, 11 kişinin ise yaralandığını söyledi, tren istasyonu yakınında patlama yaşandığını ve geçici olarak trafiğin kapatıldığını aktardı. Lviv, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcından bu yana en az hasar gören şehirlerden biriydi.
Bu sabah düzenlenen saldırılarda güneybatıdaki Dnipro kentinde iki kişi yaralandı.
Mariupol henüz düşmedi
Öte yandan kuşatma altındaki liman kenti Mariupol'de ise Ukrayna birlikleri teslim olmayı reddediyor. Ukrayna Başbakanı, Rus ordusunun Ukrayna birliklerine teslim olmaları yönündeki talebini reddettiklerini söyledi.
Mariupol Belediyesi yetkilileri, Rus askerlerin şehirde kalan sivillerin dışarı çıkması, sokaklar ve mahalleler arasında hareket etmesi için özel izin belgesi zorunluluğu başlattığını bildirdi. Yetkililer, bazı insanların telefonlarının da alınabileceğini ve zorla Rusya'ya gönderilebileceğinden endişelendiklerini de ekledi.
Öte yandan Ukrayna hükümet yetkilileri, ülkenin doğusundaki Luhansk bölgesinde yaşayanların bir an önce bölgeyi terk etmesi çağrısında bulundu, bunun güvenli şekilde ayrılmak için "son şansları" olabileceğini söyledi.