Rus sosyalistleri 'cephe artık her yerde' diyor

09.04.2022 - 10:34

Rusya'da mücadele eden Sosyalist Akım'ın değerlendirmesi.

Savaş ve yoksulluğun birleşiminden yeni isyan dalgaları gelebilir.

Vladimir Putin'in Ukrayna'ya emperyalist işgali başlatmasından bu yana bir aydan fazla zaman geçti. Rusya'nın askeri cephedeki ve iç cephedeki durumunu değerlendirmek istiyoruz.

Ağır kayıplar veren Rus ordusu, Ukrayna'nın derinliklerine doğru ilerliyor. Ukrayna'daki cephe raporlarına bakılırsa, bölgesel savunma güçlerine katılmak isteyen düzenli bir savaşçı akışı var. Silahlar dünün okul çocukları ve emekliler tarafından ele geçiriliyor. 

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve Ulusal Muhafız taburları da ağır kayıplar veriyor, ancak cepheyi elinde tutmaya ve hatta karşı saldırı başlatmaya çalışıyor. Efsanevi Mariupol şehrinde, tek bir bina sağlam kalmadı. Ülkenin dört bir yanına füze atışları yapılıyor. Aynı zamanda, Avrupa Birliği ve ABD'nin Rusya'ya karşı yürüttüğü emperyalist savaşın bir biçimi olan yaptırımlar, Rus işçi sınıfını giderek daha sert vurmakta.

Fabrikalarda, hizmetlerde ve bilgi teknolojilerinde yapılan yüz binlerce iş kaybı hakkında çeşitli kaynaklardan bilgi sızıyor. Gıda, konut ve temel hizmetlerin fiyatları yüzde 20 ila 40 arası arttı. İnsanlar dükkânlardan büyük miktarlarda tahıl ve şeker satın alırken, “özellikle başarılı” iş insanları bir dizi gıda ürününe hiç de doğal olmayan bir şekilde yatırımda bulunuyor.

Öte yandan yakın zamanda işten çıkarılmış veya önemli ölçüde yoksullaşmış insanlar, savaş karşıtı muhalefet saflarına katılmak için acele etmiyor. Bunun nedeni, Rus propaganda makinesinin üç kat güçle çalışması, her köşeye yaptırımlardan Batı'nın sorumlu olduğunu söylemesi: “Şimdi sabırlı olmalı, Nato saldırganlarına ve faşist Ukraynalılara karşı bizi kesinlikle zafere götürecek ulusal bir lider etrafında birleşmeliyiz.” Yoksulların çoğu bu tür propagandalardan büyük ölçüde etkileniyor.

Savaş karşıtı hareketin Putin'in baskı mekanizması tarafından yaklaşık bir ay içinde yok edildiğini kabul etmekte fayda var. Karakollarda sert gözaltılar, para cezaları, dayak ve işkence Rusya'da norm haline geldi. Devlet, “Rus ordusunun itibarını zedelemek” ve Rusya'nın “özel askeri operasyon” dediği savaşı alenen kınamak için dile getirilen sözlere yeni cezalar getirdi.

Bu çatışmayla ilgili “savaş” kelimesinin kamusal kullanımı ağır para cezasına veya idari tutuklamaya tabi tutuluyor. Facebook ve Instagram aşırılıkçı/radikal örgüt platformları olarak kabul ediliyor ve faaliyetleri Rusya'da yasaklandı. Medya ve internet sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Savaş karşıtı hareketin ana parçasını oluşturan liberal muhalefet, enerjisini örgütlü protestolar yerine amaçsız haftalık yürüyüşlere harcadı. Tüm enerjilerini polis kalkanlarına harcayarak, eylemcilerinin manevi ve fiziksel kaynaklarını çarçur ettiler.

Ama umutsuzluğa kapılmayın. Savaş karşıtı aktivistlerin ilk dalgası esas olarak öğrencilerden ve aydınlardan oluşuyordu. Bunu daha büyük dalgalar takip edecektir. Sonraki dalga, sosyal krizden en çok etkilenen işçilerden ve belki de daha sonra hayal kırıklığına uğrayan askeri ve güvenlik güçlerinden gelebilir. Rusya'da sosyal kriz büyüdükçe, daha fazla sol protesto için alan açılabilir. Grevler yaşanabilir. Her şey savaşın zamanlamasına ve krizin derinliğine bağlı.

Cephe artık her yerde, her ülkede, evler de artık bir cephe. Tüm devrimci sosyalistlerin temel görevi, yeni ortaya çıkan ve tırmanan bu emperyalist çatışmada yer alan kendi emperyalist hükümetlerine karşı savaşmaktır. Sosyalist savaş karşıtı cephe genişletilmeli ve güçlendirilmelidir.



Bültene kayıt ol