Putin'in emrindeki Rus ordusu saldırılarını artırdı

06.04.2022 - 18:47

Rusya Ukrayna'nın doğusunda saldırılarını artırdı. Putin'in Ukrayna’yı işgale başlamasının üzerinden 40 gün geçti. Savaşa hayır!

Başlangıçta başkent Kiev’in ele geçirilmesi ve hükümetin değiştirilerek ülkenin kontrol altına alınmasına odaklanan Rusya, Kiev operasyonunun başarısızlıkla sonuçlanması üzerine, şimdi Ukrayna’nın doğusundaki kentlere saldırılarını yoğunlaştırdı. 

Maruipol kenti kuşatma altında

40 gündür Rusya kuşatması altında olan Mariupol’deki koşullar daha da kötüleşti. Bölgeden gelen haberlere göre kentte yoğun çatışmalar ve Rus hava saldırıları sürüyor. Kentte bulunan 160 bin kişinin neredeyse tamamı elektrik, iletişim, ilaç, ısınma ve suya erişemiyor. Rusya kenti savunanları teslim olmaya zorlamak için insani yardıma da izin vermiyor. Uluslararası Kızılhaç Komitesi geçen hafta kentteki sivilleri tahliye etmeye çalışmış fakat bu girişim başarısız olmuştu. 

Mariupol Belediyesi yetkilileri kentteki insanların açlık ve susuzluktan ölmeye başladığını duyurdu. Mikolayev kentinde hastane bombalandı Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Ukrayna’nın Mikolayiv kentinde üç hastanenin bombalandığını açıkladı. Örgüt, sağlık çalışanları ve hastalara yönelik saldırıların durdurulmasını talep etti. MSF’nin Ukrayna’da misyonunun başındaki Michel-Olivier Lacharite, Karadeniz’deki liman kentinde bulunan hastanelerin misket bombalarıyla vurulduğunu düşündüklerini söyledi: “Patlama nedeniyle bir gaz sızıntısı oluştu. Ekibimiz olay yerinden kaçtı. Kaçarken yolda cesetler ve yaralı insanlar gördüklerini söylediler.” 

Doğudaki binlerce kişi evlerini terk ediyor

Ukrayna’nın Luhansk ve Donetsk bölgelerinde binlerce kişi, Rusya’nın bölgeye yönelik yeni bir operasyon başlatmasının ardından evlerini terk ederek batıya gitmeye başladı. Kaçan sivillerin batıya yönelik konvoyu 80 kilometreyi buldu. Kiev’in kuzeyindeki askerlerini geri çeken Rusya, son günlerde bu bölgeye odaklanacağını açıklamıştı. Ukrayna güçleri ise bölgedeki tüm yollarda kontrol noktaları oluşturmuş durumda. Bölgede bulunan Ukrayna askeri birlikleri çatışmaya hazırlanıyor. Rusya şu anda Luhansk’ın büyük kısmını, Donetsk’in de yarısından fazlasını kontrol ediyor. Son dönemde bölgeye gönderilen yeni birliklerle yavaş da olsa Ukrayna güçlerinin etrafını kuşatma yolunda ilerliyorlar. 

Ukrayna’da Rusya’nın hedefindeki Luhansk bölgesinin valisi Serhiy Gayday “Burada yaşayan herkese çağrıda bulunuyorum: Hâlâ güvenliyken bölgeyi tahliye edin. Hâlâ otobüsler ve trenler varken bu fırsatı kullanın” dedi. Gayday Rusya’nın her zaman insani koridorlara izin vermediğini ve ateşkes koşullarına uymadığını da söyledi.

Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki ve güneyindeki şehirlerde bombardımana devam ediyor. Ülkenin ikinci büyük şehri Harkov, gece boyu yoğun bombardımana maruz kaldı. Luhansk ve Donetsk bölgelerinde de top ateşi artarak devam etti. Rusya ordusunun birliklerini takviye ettiği bölgelerde önümüzdeki haftalarda çatışmaların daha da yoğunlaşması bekleniyor. 

Buça katliamına kınamalar devam ediyor

Hindistan Buça’daki katliamı kınadı ve bağımsız bir soruşturma başlatılmasını talep etti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Buça ve İrpin’in de aralarında bulunduğu çeşitli bölgelerden basına yansıyan katliam görüntülerinin “dehşet verici ve insanlık adına üzücü” olduğunu açıkladı. Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, Rusya’nın savaş suçuyla itham edildiği Ukrayna’nın Buça kentindeki katliamı kınadı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan olağanüstü Ukrayna oturumunda yaptığı konuşmada savaşın derhal sonlandırılıp müzakere masasına oturulması çağrısında bulundu.



Bültene kayıt ol