Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından silahlanma harcamalarını artırma kararı alan Polonya, 250 adet “Abrams” model tank satın almak için ABD ile anlaşma imzaladı.
Almanya silahlanma harcamaları için tek seferde 100 milyar euro ayırdı. Ayrıca her yıl bütçesinin en az yüzde 2’sini silahlanmaya ayıracak. Şimdiye kadar bu oran yüzde 1 civarındaydı.
Danimarka, İtalya, Hollanda, Finlandiya, İsveç; silahlanma harcamalarını artırma kararı alan diğer ülkeler.
NATO’nun 2021 yılı silahlanma harcamaları raporuna göre, Yunanistan milli gelirinin yüzde 3,59'unu, ABD yüzde 3,57'sini, Polonya yüzde 2,34'ünü, İngiltere yüzde 2,25'ini silah harcamasına ayırdı.
NATO üyesi ülkelerin toplam savunma harcamaları 2021'deki tahmini rakamlara göre 1,2 trilyon doları buldu. Diğer NATO ülkeleri de milli gelirlerinin en az yüzde 2’sini silahlanmaya ayırmaya başladıklarında, toplam NATO harcamasının en az 1,5 trilyon doları bulması bekleniyor. Böylece NATO’nun silahlanma harcaması, dünyanın geri kalan ülkelerinin silahlanma harcamasının iki katı civarına yükselecek.
2021 yılı için dünyanın toplam silahlanma harcaması 1 trilyon 980 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.
Geçen yıl 30 NATO üyesinin 1,2 trilyon dolarlık silahlanma harcamasının yüzde 69'unu ABD yaptı. ABD'nin silahlanma harcamaları 811 milyar dolar tuttu.
ABD'den sonra en çok silahlanma harcamasını 72 milyar dolar ile İngiltere, 63 milyar dolar ile Almanya, 57 milyar dolar ile Fransa ve 27 milyar dolar ile Kanada yaptı.
Rapora göre, 2021'deki cari fiyatlarla Türkiye'nin tahmini silahlanma harcamaları 13 milyar dolar oldu.
Savaş nedeniyle pek çok ülkede gıda krizi başladı. Savaşın dünya ekonomisine etkisinin 2008 krizinin etkisini aşabileceği tahminleri yapılmaya başlandı. Buna rağmen silahlanmaya ayrılan bütçelerin artırılması da gösteriyor ki, savaş en fazla yoksullar üzerinde yıkıma yol açıyor.