Macaristan: Sağcı Orban seçimi kazandı, LGBTİ+ düşmanı referandum geçersiz

04.04.2022 - 16:22

Macaristan'da yapılan genel seçimi halen iktidar olan Fidesz (Macar Yurttaş Birliği) ve Hristiyan Demokratik Halk Partisi (KDNP) koalisyonu büyük farkla kazandı. LGBTİ+ düşmanı referandum ise katılım yüzde 50’nin altında kaldığı için geçersiz sayıldı.

Macaristan Ulusal Seçim Ofisi’nin verilerine göre Fidesz-KDNP koalisyonu beklenmedik bir şekilde oyların yüzde 53,1’ini aldı. Muhalefetin oluşturduğu 6 partili ittifak ise oyların yüzde 35’ini alabildi. Böylelikle Fıdesz-KDNP koalisyonu mecliste üçte ikilik çoğunluğu elde etti ve Orban dördüncü kez başbakan oldu. Faşist Mi Hazank (Bizim Ülkemiz) de oyların yüzde 6’sını alarak ilk kez meclise girdi.

Seçimlere paralel olarak,LGBTİ+ düşmanı bir referandum da yapıldı. Referandum ile halk oyuna sunulan “Homo Propogandası” Yasası, queer’lerin medya görünürlüğünü ciddi şekilde kısıtlıyor ve bazı durumlarda yasaklıyor. Referandumun dört retorik sorusundan biri şu şekildeydi: “Reşit olmayan çocukların, gelişimlerini etkileyen cinsel medya içeriğine sınırsızca maruz kalmasını destekliyor musunuz?"

Orban, Mart ayında meclisteki seçim kampanyası konuşmasında referandumun "cinsiyet çılgınlığını" durduracağını söylemişti. “Baba erkektir, anne kadındır, çocuğu rahat bırakın”. 

Ancak katılım yüzde 50’nin altında kaldığı için, Orban’ın LGBTİ+ fobik yasalarını meşrulaştırmak için kullanmayı amaçladığı referandum, böylece geçersiz ilan edildi. İnsan hakları savunucuları ve muhalefet, referandumu boykot çağrısında bulunmuştu.



Bültene kayıt ol