NATO zirvesi militarist tırmanış için bir savaş konseyiydi

27.03.2022 - 12:25

Joe Biden, yeni bir dünya düzeni olacağını ve ABD'nin buna öncülük edeceğini söylüyor.

NATO askeri ittifakı, genişlemesini Doğu Avrupa'ya yaymak ve güçlendirmek için bir araya geldi. Belçika'da Brüksel'de toplanan savaş konseyi, dünya düzenini yeniden şekillendirme, Irak ve Afganistan'daki yenilgilerden sonra Batı'nın otoritesini damgalama fırsatının kokusunu aldı.

Zirvenin ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya'ya eşi benzeri görülmemiş maliyetler yüklemeye devam edeceğiz” dedi. Liderler Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'daki dört yeni NATO savaş birliklerini onayladılar.

Şu anda Baltık Denizi'nden Karadeniz'e kadar sekiz çok uluslu NATO savaş birliği var. Stoltenberg, “Kuzey'den Akdeniz'e kadar eşi görülmemiş beş uçak gemisi saldırı grubu da dahil olmak üzere büyük hava ve deniz gücü tarafından desteklenen NATO çabalarını destekleyen 100 binABD askeri var” vurgusunu yaptı. Batı, yeni hakimiyet alanlarına girmeye çalıştığı için bu tehlikeli bir an. Zirve öncesinde, ABD başkanı Joe Biden Beyaz Saray'da bir grup iş insanıyla bir araya geldi ve ABD'nin “yeni bir dünya düzenine” nasıl öncülük edebileceğinden bahsetti.

Onlara güvence verdi, "Bu odadaki herkes kapitalist." Sonra şöyle devam etti, “Bir bükülme noktasındayız, dünyaya inanıyorum. Her üç veya dört nesilde bir ortaya çıkar. Geçen gün ordunun en üst düzey isimlerinden birinin özel bir toplantıda bana söylediği gibi, 1900 ile 1946 yılları arasında 60 milyon insan öldü. Ve o zamandan beri liberal bir dünya düzeni kurduk. Bugün pek çok insan ölüyor ama dünya kaosun yakınından bile geçmiyor.”

Sonra demir yumruk geldi: "Şimdi işlerin değiştiği bir zaman. Dışarıda yeni bir dünya düzeni olacak ve biz buna öncülük etmeliyiz.” Bu, ABD'nin gücünü yalnızca Rusya'ya karşı değil, Çin'e karşı da yeniden savunma girişimi olduğu anlamına geliyor.

Zirve bildirisinde, muhtemelen NATO'nun 1999'da Yugoslavya'daki savaşından farklı olarak, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı Avrupa'da barışı paramparça etti" diye beyan edildi. Ardından, "2014'ten beri Ukrayna'nın silahlı kuvvetlerini eğittik, askeri yeteneklerini ve kapasitelerini güçlendirdik ve dayanıklılıklarını artırdık" diyerek övünmeye devam ettiler.

“Rusya'ya uygulanan büyük yaptırımlar” da övüldü. Zirve, "Çinli yetkililerin son zamanlarda yaptığı kamuoyu açıklamalarından endişe duyduğunu ve Çin'i Kremlin'in özellikle savaş ve NATO hakkındaki yanlış anlatılarını güçlendirmeye son vermeye çağırdığını" söyledi.

Zirvenin kararları kısmen, Çarşamba günü Batılı ülkelere yeterince şey yapmadıkları için saldıran Ukrayna cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'ye bir yanıttı. Zelenski, “Özgürlük silahlandırılmalı” dedi. "Ukrayna gökyüzü güvenli hale getirilmedi." Zirvenin “Kim dost, kim ortak ve kimlerin bize para için ihanet ettiğini” göstereceğini de sözlerine ekledi.

Zelenski'nin Rus uçaklarını ve Rus hava savunmasını yok etmek için uçuşa bölge için baskıya devam etmek istedği açık. Bu nükleer savaşa giden bir yol olurdu.  Nitekim Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın "varoluşsal bir tehdit" durumunda nükleer silah kullanabileceğini söyledi. 

Uçuşa yasak bölge olmasa bile, Doğu Avrupa'ya giderek daha fazla silah ve asker dökülecek. Bu, daha geniş bir savaşı çok daha olası kılıyor. Stoltenberg, karada, denizde ve havada ölüm teknolojileri için daha da fazla paranın harcanağı yeni bir çağı sabırsızlıkla bekliyor: “Ancak güvenlik bedava gelmiyor. Ve daha fazlasını yapmak daha pahalıya mal olacak.” Yani, silahlanma ve generaller için, işçi sınıfından daha fazla para harcanacak.

(Socialist Worker)



Bültene kayıt ol