Putin'in Ukrayna işgali devam ediyor

22.03.2022 - 19:08

Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları dördüncü haftaya girerken Ukrayna, Rusya’nın saldırılarına direnmeye devam ediyor. Rusya askeri güçleri, Ukrayna'daki şehir merkezlerini ve yerleşim yerlerini daha yoğun olarak hedef almaya başladı.

Ukrayna’da son haftalarda en sert çatışmalar Azak Denizi kıyısındaki Mariupol şehrinde devam ediyor. Şehir tümüyle Rusya askerleri tarafından kuşatılmış durumda. Şehrin sokaklarında hayatını kaybetmiş sivillerin cansız bedenleri var, Mariupol’de sivil ölümlerinin 2 bini aştığı söyleniyor. Binaların yüzde 90’ı bombalamalar nedeniyle kullanılamaz halde. Elektrik ve suya ulaşmak genellikle mümkün değil. Şehirde Ukrayna askeri güçlerinin yanı sıra 200 bin civarında sivilin olduğu sanılıyor. Ukrayna, Rusya’nın "Mariupol’de direnişi sona erdirin, teslim olun" çağrısına olumsuz yanıt verdi. Şehirden şu ana kadar açılan insani koridorlar aracılığıyla yaklaşık 3 bin kişi çıkış yapmayı başardı.

Benzer şekilde Ukrayna’nın kuzeyinde, Rus sınırına yakın bölgedeki Harkiv kenti de Rusya askeri güçlerinin şiddetli saldırıları altında. Rusya askerleri ağırlıklı olarak güdümlü füzelerle kentlere saldırıyor. Rusya’nın bombardımanları nedeniyle Mariupol ve Harkiv’de adeta bir harabe görüntüsü ortaya çıkmış durumda. Rusya dün direnişçilerin kullandığı iddiasıyla Kiev’de de bir alışveriş merkezini vurdu, en az 8 kişi hayatını kaybetti.

Çatışmalar nedeniyle 44 milyon nüfuslu Ukrayna’da en az 10 milyon kişi yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldı. 4 milyona yakın kişi ise Ukrayna’yı terk etti.

Rusya’da savaş karşıtlarına yönelik baskılar devam ediyor. Kilisenin internet yayınında savaş kelimesini kullandığı için bir papaza para cezası verildi. Daha önce savaşa hayır yazılı bir kağıdı canlı yayında ekrana getiren TV editörü de para cezasına çarptırılmıştı. Rusya’da yeni çıkarılan bir yasaya göre Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını savaş veya işgal olarak nitelendirmek suç.

Öte yandan dünyada pek çok kentte 21 Mart Irkçılık ve ayrımcılıkla mücadele gününde yapılan etkinliklerde savaş karşıtı sloganlar atıldı, Rusya’nın işgali kınandı.



Bültene kayıt ol