Neden ırkçılığa karşı yürüyoruz?

18.03.2022 - 11:24

İngiltere’de pek çok şehirde ırkçılık karşıtları sokağa çıkıyor. Sam Ord,  BM ırkçılık karşıtı gün için yapılacak protestolara neden katılacakları hakkında aktivistlerle konuştu.

19 ve 20 Mart'ta, BM ırkçılıkla mücadele gününde düzenlenen protestoların bir parçası olarak Glasgow, Londra ve Cardiff'te binlerce kişi yürüyecek. 

Doğu Londra'da altıncı sınıf öğrencisi olan Diana, ırkçılık karşıtı bir okul inşa etmenin hayati olduğunu söyledi.

“Black Lives Matter hareketi başladıktan sonra, okulumuzda ırkçılık karşıtı toplantılar yapıldı. Ama iki yıl sonra, bu tür toplantılar durdu. Öğrenciler olarak, ırkçılık karşıtı eğitimin yıl boyunca nasıl olması gerektiği konusunda öğretmenlerimizle konuşmamız gerekiyor. İstediğimiz değişikliği görmek için öylece bekleyemeyiz. Öğrenciler yol göstermeli. Müfredatımız hala çok beyaz ve ağırlıklı olarak Batı perspektifinden öğretiliyor. Benimki gibi çeşitliliğe sahip bir okulda öğrendiklerimizin çeşitliliği yansıtması iyi olur.”

Diana, gösterileri kendisinin ve diğer öğrencilerin inşa ettiğini söyledi.

“Afişler asıyor ve öğretmenlerimizle konuşuyorduk. Öğretmenlerimiz bize bununla ilgili mecliste bir duyuru yapabileceğimizi söylediler. Ayrıca 'Irkçılığa karşı Newham öğrencileri' pankartı da yapacağız."

Gösteriye katılmasının nedenlerinden birinin okulunda meydana gelen ırkçı bir olay olduğunu da sözlerine ekledi. “Geçen yıl aslen Yemenli olan bir arkadaşıma okuldaki diğer bir grup erkek çocuk tarafından aşağılayıcı ifade kullanıldı. Desteklendiğini yeterince hissetmedi ve sonunda okulu bıraktı.  Gösteri yapıyor olmamın nedeni sadece bunun gibi ırkçı olaylar değil,  aynı zamanda ırkçılığın kurumsal halini de görüyor olduğum için. Newham'da yaşıyorum ve okulumdaki genç siyah erkeklerin sürekli polis tarafından hedef alındığını biliyorum. Yükselen ırkçılık karşısında, öğrencilerin ön planda olduğu daha büyük bir ırkçılık karşıtı hareket inşa etmemiz gerekiyor.”

Mültecilerle dayanışma

Maddy Summerfield, Manchester'daki mülteci yardım kuruluşu Care4Calais'in bölgesel lideri. Yürüyüşün "mülteciler sadece Ukraynalılar değildir ötesine taşımak gerekir - çünkü bir mültecinin milliyeti olmamalıdır" dedi ve ekledi: “Onlar ne yazık ki ülkelerinde güvende olmayan veya yaşayamayan insanlar. Bu insanlar tıpkı onlardan öncekilerin çoğu gibi çatışmadan ve savaştan kaçıyorlar. Dayanışma göstermemiz gerekiyor.”

Maddy, bazı taleplerin derhal gündeme getirilmesi gerektiğine ve İçişleri Bakanı Priti Patel ile Muhafazakar meslektaşlarının “yıllardır binlerce sığınmacıya yaptıkları gibi sınırdaki Ukraynalılara da sırtlarını döndüklerine” inanıyor. "İlk 50 vize, İngiltere hükümetinin Ukrayna için elinden geleni yapacağı söylemiyle çelişiyordu. Mevcut iltica sisteminde pek çok kusur var – yetersiz konaklama ve insanlar geldiğinde besleyici yemeklerin olmaması, ancak asıl meselenin buraya gelmek olduğunu biliyoruz. İnsanlar her gün hayatlarını riske atıyor ve sınırda geçişte ölümlerini duyuyoruz. Yolculuklarının başlangıcından başlayarak sistematik bir değişime ihtiyacımız var.”

Care4Calais gönüllüleri için ırkçılara karşı kitlesel protestolar düzenlemek hayati önem taşıyor. Maddy, “Sığınmacıların haklarını destekleyen herkesin dayanışma göstermek için bir araya gelmesi inanılmaz derecede önemli.” Dedi ve şöyle devam ettİ “BM ırkçılık karşıtı günde Irkçılığa Karşı Yürüyüşün düzenlenmesine yardımcı olmak için SUTR ile yakın bir şekilde çalışıyoruz. Müttefiklerimizle eşitlik ve adalet çağrılarını sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz.”

'Irkçı sistemi yıkın'

Jeandre, Liverpool'da bir üniversite öğrencisi. Muhafazakar partiinin baskıcı, ırkçı uygulamalarına karşı kampanyaları destekliyor. "Protesto karşıtı yasa tasarılarının ruhları kırarak, insanları bölerek ve siyasi eylemi suç haline getirerek hareketleri yenmeyi umduğu" için yürüyeceğini söyledi. “Bu yasa tasarıları, polise daha fazla yetki vererek, topluluklar üzerinde yıkıcı etkileri olacağı için, içinde yaşadığımız ırkçı sistemi pekiştiriyor.” Jeandre, Priti Patel'e ve onun sattığı ırkçılığa kızgın. Patel'in mültecilere, Romanlara ve göçmenlere aktif olarak saldırdığını söyledi. "Bunu, kurulu düzene bir tehdit oluşturduğu için Black Lives Matter gibi hareketleri kırmaya çalışırken yapıyor. O ve hükümet tarafından düzenlenen ırkçı saldırılara karşı çıkılmalıdır.  Ve ırkçılık karşıtı bir hareketin inşası da işçi sınıfının ırkçılık karşıtlığını umursadığını ve karşı koyabileceğini gösteriyor."

Jeandre, "tüm mücadelelerin bağlantılı olduğunu" ve ırkçı böl ve yönet taktiklerinin kapitalizmin gelişmesine izin verdiğini açıkladı. Jeandre, Boris Johnson'a karşı mücadeleyi yeniden alevlendirmek için mümkün olan en yüksek katılımın geçekleşmesini istiyor. “Hükümet için, ırkçılık ve ikiyüzlülüklerine karşı haykıran insanlarla dolu bir sokaktan daha korkutucu bir şey olamaz” dedi. “Çoğunluğa fayda sağlayan yeni bir sistem oluşturmalıyız. Ne zaman protesto etsek, ırkçılığın olmadığı bir geleceğe bir bakış atıyoruz.”

'Savaş ırkçılık yaratır'

Muhammed Asif, İskoçya'da ırkçılığa karşı bir Afgan aktivisti. . Emperyalizmin yol açtığı ırkçılığa karşı çıkmak için Glasgow Irkçılığa Karşı Yürüyüşe katılıyor. Şunları söyledi: “Vladimir Putin, Tony Blair, Joe Biden ve NATO, krizleri yaratan aynı suçlu, savaş çığırtkanı, emperyalistlerdir. Dolayısıyla bu yıl, savaşın getirdiği şeyin ırkçılık olduğunu dünyaya anlatmak için protesto etmemiz önemli. Savaşın veya diğer herhangi bir saldırganlığın esas kurbanları kadınlar ve çocuklardır.  Ve şimdi bu tehdit Avrupa'nın eşiğinde."

Muhammed, çeşitli mülteciler için politikalardaki farklılıklara seslendi. "Ukrayna halkına desteğimi ve dayanışmamı sunuyorum ama birdenbire Avrupalı liderler 'Ah, bu üzücü' diyor. Üzücü ama NATO'nun ülkemi ve Irak'ı, Suriye'yi, Libya'yı, Yemen'i ve Sudan'ı bombalaması da üzücüydü. Kurbanlar arasındaki tek fark kökenleri ve dinleridir. Ukraynalıların acısını hissedebiliyorum ama hükümetler seçici olmamalı. Milyonlarca kişinin öldüğü Irak'taki savaşı unutmamalılar." Muhammed, BM ırkçılık karşıtı gün protestolarının hayati olduğunu özetledi. “Binlerce insanın görünür olduğu gösterilerin olması önemli” dedi.

Jade, Güney Londra'daki Black Lives Matter aktivisti.  Irkçılığa Karşı Yürüyüş'ün ilerlemeyi sürdürmek için hayati önem taşıdığını çünkü hala eşitlik olmadığını" söyledi. “Siyah insanlar hala dünya çapında profillendiriliyor ve kötü muamele görüyor. . Siyah insanlar hala ABD'de polisler tarafından vuruluyor ve İngiliz hapishanelerinde temel bakım hizmetlerine erişimleri reddediliyor. Bunların tamamı tenimizin rengi yüzünden. Metropolitan polis şefi Cressida Dick'in istifa etmesi, polisin derinden ırkçı bir kurum olduğu gerçeğini özünde değiştirmedi.”

Jade herkesi protestolara katılmaya çağırıyor çünkü “mücadele ivmesinin azalmasına izin verirsek, beyaz üstünlüğüne karşı savaşı yavaş yavaş kaybederiz. Asgari düzeyden memnun olmamalıyız” diye vurguladı. Jade, polis, suç,  ve ceza yasaları hakkında endişeli. Çünkü bunlar protesto eden herkesi etkileyecek, polis eğitimi ve polislerin kendi önyargıları yoluyla insanlıktan çıkarılmaları nedeniyle en çok siyahları hedef alacak. Bu yasa, barışçıl protestoculara yönelik şiddetin tırmanması anlamına geliyor. Bu, siyah protestoculara yönelik artan bir kriminalizasyon ve fiziksel polis şiddeti riski yaratıyor.”

Jade özetledi, "Tasarı kesinlikle ilk etapta protestolara gitme konusunda tereddüt yaratacak, bu yüzden morali yüksek tutmamız gerekiyor. Hepimizin ırkçılık karşıtı hareketi inşa etmek için çalışmaya devam etmesi gerekiyor çünkü hâlâ aşırı ırkçı bir toplumda yaşıyoruz. Kapitalizmden arınmış, adil bir dünyada yaşayana kadar durmamalıyız - daha gidecek çok yolumuz var.”

 Bulunduğunuz yerde protestolara katılın.

(Socialist Worker)



Bültene kayıt ol