Cezaevinde açlık grevindeki Mısırlı sosyaliste dünya çapında destek büyüyor

26.07.2021 - 16:33

Açlık grevindeki Mısırlı tutsak Hisham Fouad’u dünya çapında destekleyenler, acilen serbest bırakılması için bir imza kampanyası başlattı.

Bir sosyalist ve gazeteci olan Hisham açlık grevine 10 Temmuz’da başladı. Korkunç koşullarda, mahkemeye çıkartılmadan iki yıldır tutukluydu. Hisham’ı tanıyanlar, üzerinde uyumak için bir yatak bile olmadan pislik içinde, haşere istilası altında camsız bir hücrede tutulduğunu söylüyor.

Uygun tıbbi koşullarda tedavi edilme talebi de bir kaç kez reddedildi. 

Kampanyanın başlamasından 24 saat kısa bir süre içinde binlerce kişi, kampanya metnini imzalamıştı bile. İmzacılar arasında dört İrlandalı milletvekili, bir İspanya Kongresi üyesi ve kırk sendikacı, avukatlar ve Yunanistan’dan aktivistler yer alıyor. 

Mısır Dayanışma İnisiyatifi tarafından koordine edilen kampanya, Mısır rejimi üzerinde baskı oluşturmayı amaçlıyor.

Kampanya metni, “Onun sağlığı ve güvenliğinden Mısır otoritelerini sorumlu tutuyoruz.  Mısır’da haksız yere gözaltına alınan Hisham ve diğer politik aktivistlere, gazetecilere, insan hakları çalışanlarına ve araştırmacılara uygulanan zulüm son bulmalıdır. Mısır otoriteleri mahkeme öncesi gözaltı, hapsetme ve eleştirel sesleri susturma yöntemini kullanmaya son vermelidir” diyor.

Dayanışma

Hisham, Mısır’da işçi hakları alanında tanınan bir aktvist ve ayrıca Filistin’le dayanışma kampanyalarında liderlik rolünü oynadı.

Mısır’da hapiste tutulan 60 bin politik tutsaktan birisi. Bu tutsaklar karşı-devrimin bir parçası olan diktatör el-Sisi tarafından başlatılan devlet baskısının kurbanları. 

Hisham 2019 Haziran’ında gözaltına alındı ve en az 17 kişiyle birlikte uydurma “ekonomik komplo” suçlamalarıyla tutuklandı.

Mısır yasaları, 'bir kişi mahkemeye çıkmadan en fazla iki yıl tutuklu kalabilir' diyor. Avukatlarının raporu, bırakalım serbest bırakılmasını, rejimin Hisham’ı daha uzun bir süre hapiste tutmak için yeni bir dava açmaya hazırlandığını söylüyor.

Hisham hapishane hücresinden yaptığı bir açıklamada şunları söyledi: “Hukukun üstünlüğünü savunmak, adil yargılanma hakkı ve sonsuz döngüyü durdurmak için 10 Temmuz’da açlık grevine başlamaya karar verdim. Umut ediyorum ki benim aşık olduğum ve takdir ettiğim ailem bu kararı anlayacaktır. Ve çocuklarım ister hapishanede isterse dışarda olsun adaletsizlikle uzlaşmayacağımın farkında olacaklardır.”

Hisham dayanışmaya güveniyor. “Toplumun tüm yaşam güçleriyle ve dünyanın her yerindeki özgürlük aşığı insanlarla dayanışan herkes birleşmeden” kazanamayacağını söylüyor.

Kampanyayı imzalamak için tıklayın 

Hisham’la nasıl daha fazla dayanışma örgütleneceğinin ayrıntıları için tıklayın



Bültene kayıt ol