Brezilya: Bolsonaro’nun pandemi yönetimine karşı devasa protestolar

30.05.2021 - 11:44

Aşırı sağcı devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun Covid-19’u inkâr eden tutumunun sonucunda halkın büyük zarar gördüğü Brezilya’da, on binler sokaklara çıkarak protesto gösterileri düzenledi.

Dün ülkenin 200 farklı noktasında yapılan eylemlerde, Bolsonaro’nun istifası ve mahkûm edilmesi talep edildi.

Aşıları önemsiz, maske takmayı gereksiz bulan başkanın yönetiminde Brezilya bir felakete sürüklendi. Ülkede Covid-19 nedeniyle 460 binden fazla kişi öldü. Virüsün P1 adı verilen son derece tehlikeli bir varyantı Amazonlar’da ortaya çıktı. Bolsonaro zihniyetinin umursamazlığının da etkisiyle kolayca yayıldı. Ülkede mezarlıklarda yeni ölülere yer açmak için çalışmalar başlatıldı, sağlık sistemi çöktü, hastaneler doldu taştı.

Brasilia kentindeki eylemlerde bir gösterici “Bolsonaro virüsü defol!” dövizi taşıyordu. Sao Paulo’daki protestoda ise benzer şekilde “Soykırımcı Bolsonaro defol!” pankartı taşındı. Yine aynı gösteride Bolsonaro’yu vampir olarak resmeden bir balon uçuruldu.

Eylemlerde, hapisten çıkan solcu eski devlet başkanı Lula da Silva’nın resimleri de taşındı.

Recife kentinde yapılan gösteride, polis eylemcilere plastik mermi ve gaz bombalarıyla saldırdı.

On binlerce kişinin yer aldığı eylemleri siyasi partiler, kitle örgütleri, sendikalar hep birlikte örgütledi. Protestolarda Filistin’le dayanışma sloganları da atıldı.

Sao Paulo’daki eyleme katılan hemşire Patricia Ferreira, Bolsonaro’nun “virüsten daha kötü” olduğunu söyledi ve ekledi:

“Bitkin durumdayız ve sağlık sistemimiz çöküşün eşiğinde. Bolsonaro iktidarda olduğu sürece pandemiye bir çare bulmamız mümkün değil.”

Birleşik Siyah Hareketi aktivisti Silvia de Mendonça ise “Bugün soykırımcı Bolsonaro’yu yenme mücadelesinde çok kritik bir mihenk taşı” diye konuştu.

Bolsonaro, Covid-19 tedbirlerine karşı çıkarken, ekonominin yıkılmasının getireceği zararların virüsten büyük olacağını savunmuştu. Halka “mızmızlanmayı kesin” diye seslenmişti. Aşırı sağcı başkanın popülerliği anketlerde dibe vururken, birkaç hafta önce ordunun kuvvet komutanları kendisiyle yaşadıkları fikir ayrılığı nedeniyle toplu olarak istifa etti.

Son anketlere göre Bolsonaro yönetimini onaylayanların oranı %24. Halkın %49’u görevden alınması gerektiğini savunuyor.



Bültene kayıt ol