Bolsonaro’nun başı belada

07.04.2021 - 13:52

Brezilya, pandemik verilerde rekor üstüne rekor kırıyor. Vaka ve ölüm sayısında ABD’nin ardından ikinci sırada. Mart ayında günlük vaka sayısının 100 bine, ölüm sayısının 4 bine dayandığı günler yaşandı. Ülkenin aşırı sağcı devlet başkanı Jair Bolsonaro bir Covid-19 inkarcısı olduğu için maske ve aşı karşıtı görüşleriyle biliniyor.

Virüsün P1 adı verilen son derece tehlikeli bir varyantı ise Amazonlarda ortaya çıktı. Ve Bolsonaro zihniyetinin umursamazlığının da etkisiyle kolayca yayıldı. Brezilya’nın yoksulları bu nedenle kırımdan geçiyor. Ülkenin birçok noktasında sağlık sistemi çöktü, yoğun bakımlar doldu ve oksijen tüpleri tükendi. Brezilya’da pandemi başladığından beri dördüncü sağlık bakanı Mart ayında göreve getirildi. 

Ülkenin en büyük kenti Sao Paulo’da yeni ölülere yer açmak için mezarlıklarda hummalı bir çalışma yürütülüyor. Aşılar ise yetersiz ve risk grubundaki insanlar aşı olmak için büyük şehirlere toplu taşımayla tehlikeli yolculuklar yaptıktan sonra randevuları iptal edildiği için ortada kalıyorlar. Ülke nüfusunun ancak %7’si bir doz aşı olabilmiş durumda. Diğer yandan, politikacıların ve zenginlerin karıştığı bir aşı yolsuzluğu skandalı patlak verdi. 

Ülkenin %76’sı aşılamanın çok yavaş gittiğini düşünürken, krizin ortasında orduda hava, deniz ve kara kuvvetleri komutanları istifa etti. Mart ayı başında korona nedeniyle halka “Sızlanmayı bırakın” diye seslenen aşırı sağcı Bolsonaro, üç yıllık iktidarındaki en büyük krizle karşı karşıya. Brezilya tarihinde ilk kez kuvvet komutanlarının, devlet başkanı ile yaşadıkları anlaşmazlık nedeniyle ortak bir duruş sergiledikleri bildiriliyor. Siyasi kriz, Bolsonaro’nun orduyu kontrolü altına alma çabalarına karşı bir tepki olarak da görülüyor. Ayrıca kabineden de istifalar olduğu iddiaları üzerine Bolsonaro dışişleri, savunma ve adalet gibi önemli mevkileri de içeren tam altı bakanlığa yeni isimleri atadı.

Bolsonaro Ocak ayından bu yana, anketlerde inanılmaz bir hızla popülerliğini yitirdi. Ülkenin çeşitli yerlerinde protesto gösterileri de düzenleniyor. Bir diğer gelişme ise hapisten çıkan eski devlet başkanı Lula da Silva’nın Bolsonaro’ya rakip olarak geri dönmesi. Lula eski bir metal işçisi. Ülkeyi yönettiği dönemde yoksulları güçlendiren reformlarla neoliberal paketlerin bir karışımını halka sunmuştu. Bunu, parlamentodaki oy dağılımı ile gerekçelendirmişti. Ancak yine de emek hareketi açısından sembolik bir isim ve onun varlığı, Bolsonaro’yu soldan sıkıştıran etmen olarak öne çıkıyor.

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol