İki aya yakın süredir başkent Yeni Delhi’yi kuşatan çiftçiler, taleplerini alana kadar mücadeleyi sürdürmeye kararlı.
Aşırı sağcı Modi hükümetinin küçük üreticilerin ekonomik durumlarını yıkıma uğratan tarımda özelleştirme politikaları nedeniyle haftalardır eylemler sürüyor.
On binlerce çiftçi, Yeni Delhi kentinin dışında kamplar kurarak buralarda yaşıyor, kenti abluka altına almış durumdalar ve protestolarını sürdürüyorlar.
Hindistan’ın sömürgecilikten bağımsızlığını ilan ettiği 26 Ocak Cumhuriyet Günü’nde yüz binlerce çiftçi polis barikatlarını aşarak Yeni Delhi kent merkezine girdi. Polisin saldırıları sonucu bir çiftçi hayatını kaybetti.
Militan eylemler
Medya, çiftçilerin kent merkezlerine girerken barikatları aştığı durumda “traktörlerini polise karşı tank gibi kullanmalarından” şikayet ediyordu.
Yeni Delhi’nin yanında başta Mumbai olmak üzere başka noktalarda da çiftçiler eylemdeydi. Bazı eylemlere yüzlerce kilometre öteden katılan çiftçiler vardı.
Otoriter lider Modi’nin tarımda yaptığı “liberalleştirme” hamleleri, geçen yasa tasarıları, çokuluslu tarım şirketlerinin elini güçlendirirken yoksul üreticilerin ellerindeki küçücük toprağı da kaybetmesine neden olacak. Bu nedenle çiftçiler bunu ölüm kalım mücadelesi olarak görüyor.
26 Ocak eylemlerinden iki hafta önce, Hindistan’ın en yüksek mahkemesi, tarımla ilgili hükümetin geçirdiği yasaların yeni bir komisyon kurulana kadar incelemeye alınana kadar uygulanmamasına karar vermişti. Ancak bu hamle de protestoları durdurmaya yetmedi. 22 Ocak’ta ise çiftçilerle hükümet arasındaki 11. görüşme de sonuçsuz kalmıştı.
Son günlerde hükümet internet erişimini keserek protestoları dindirmeye çalışıyor.
Hindistan’da geçtiğimiz Kasım ayında da sendikaların öncülüğünde 250 milyon işçi ve çiftçi greve gitmişti.
Yeni yasa ne getiriyor?
Yeni yasalarla birlikte küçük üreticilere asgari destek fiyatı kaldırılıyor, çiftçilerin ürünlerini süpermarket zincirlerinin de dahil olduğu açık pazarda satmaları gerekiyor. Böylece, fiyatları düşürebilme olanağına sahip gıda tekelleri karşısında küçük çiftçiler korumasız bırakılıyor.