İsrail, dünyada toplam gelirine oranla en çok silahlanan ülke

04.12.2020 - 18:26

Almanya'da Barış Araştırmaları Enstitüsü (BICC) tarafından yayımlanan Küresel Silahlanma Endeksi (GMI) raporuna göre, İsrail, 2019 yılında silahlanmaya gayrı safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 5,3'ü oranında (20 milyar dolar) kaynak ayırdı ve endekste birinci sırada yer aldı.

Ülkeler, endekste, silahlanmaya harcadıkları miktarın GSYH’ya oranına göre sıralanıyor. Raporda özetle şu bilgiler yer alıyor:

İsrail 2007'den bu yana dünyanın en hızlı silahlanan ülkesi oldu. 170 bin askere sahip İsrail’de, orduya yapılan yüksek yatırımlar, Orta Doğu’da genel olarak yüksek düzeyde olan silahlanma oranıyla paralel.

Özellikle Orta Doğu'da uzun süredir gözlemlenen silahlanma eğilimi sürüyor, en çok silahlanan 10 ülkeden 6'sı Orta Doğu bölgesinde bulunuyor.

151 ülkenin askeri harcamalarının GSYH büyüklüklerine oranı baz alınarak hazırlanan endekste İsrail’i sırasıyla Ermenistan, Umman, Bahreyn, Singapur, Suudi Arabistan, Brunei, Rusya, Kuveyt ve Ürdün izliyor.

BICC’nin raporuna göre, Türkiye’nin, askeri harcamalarının GSYH'ya oranı yüzde 1,8 ve 20 milyar dolar. Endeksteki sırası 20.

Yunanistan’ın askeri harcamalarının GSYH'ya oranı ise yüzde 1,6. Endekste 12'nci sırada yer alıyor. Yunanistan, Akdeniz’de Türkiye ile yaşadığı gerginliklerden dolayı son zamanlarda yüksek oranda silahlanıyor.

Askeri harcamalarının GSYH'ya oranı yüzde 1,3 olan Almanya endekste 106'ncı sırada yer alıyor. Almanya geçen yıl askeri harcamalarını bir önceki yıla göre yüzde 10 artırarak 51,2 milyar dolara yükseltti. AB’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya, AB içinde askeri harcamalarını en hızlı artıran ülke konumunda.

Endekste 27. Sırada bulunan ABD silahlanmaya 719 milyar dolar, 98.sıradaki Çin ise 267 milyar dolar harcadı. Mutlak değer olarak bu iki ülke en fazla askeri harcama yapan ülkeler.

Doğu Avrupa ülkeleri, Rusya tehdidine karşı silahlanmaya kaynak ayırıyor, Çin başta olmak üzere Asya-Pasifik ülkeleri de silahlanma eğiliminde.



Bültene kayıt ol