Parlamentoda yatırımcı çekmeyi amaçlayan ve işçi haklarını zayıflatan yasa değişikliklerinin kabul edilmesinin ardından ülkede işçiler üretimi durdurarak sokağa çıkmaya başladı.
6 Ekim’den beri dünyanın en kalabalık 4. ülkesi olan Endonezya grevlerle ve sendika eylemleriyle sarsılıyor.
Hükümetin yaptığı “İş Yaratma Yasası” değişiklikleri, emeğin haklarının yanı sıra çevrenin ve doğanın korunmasını da zayıflatıyor. Endonezya devleti, Çin’den ayrılmayı planlayan bazı büyük şirketler için bu şekilde cazibe merkezi hâline gelmek istiyordu. Ancak karşısında milyonlarca işçiyi buldu.
Salı günü başlayan eylemler pandemi gerekçesiyle yasaklanmaya çalışıldı. Ancak emekçiler yine de iş bırakıp sokaklara çıktılar. Bazı yerlerde gösterilere polis gözyaşartıcı gaz ve tazyikli suyla saldırdı. Jakarta’da parlamentonun etrafındaki eyleme yollar kapatılarak izin verilmede. Ülkenin farklı yerlerinde tolamda 600’den fazla kişi gözaltına alındı.
Endonezya Sendikalar Konfederasyonu (KSPI) son günlerdeki eylemlere 32 ayrı işçi sendikasından 2 milyon işçinin katıldığını duyurdu. Grev tekstil, maden, elektronik, ecza, turizm ve lojistik sektörlerinde etkili oldu. Jakarta, Bogor, Depok, Cilegon, Purwakarta, Semarang, Surabaya, Yogyakarta, Karawang, West Java, Aceh, Medan, Deli Serdang, Batam, Pekanbaru ve Palembang kentlerinde protesto gösterileri düzenlendi.
Birçok yerde eylemlere öğrenciler de destek verdi.
Kasbi sendikasının başkanı Nining Elitos, “Ülke çapında grevlere devam edeceğiz” diyor. Metal İşçileri Federasyonu sendikasının Tanggerang bölge başkanı Ahmad Jumali de birçok fabrikada işçilerin üretimi durduracağını ilan etti.
Ülkede 1997’de de benzer bir işçi düşmanı yasa gündeme gelmiş, büyük protestoların sonucunda bu saldırı püskürtülmüştü.
Endonezya’da Covid-19 salgını nedeniyle 6 milyon kişinin işsiz kaldığı tahmin ediliyor.