Yunanistan’da okul işgalleri sürüyor

03.10.2020 - 09:14

Ülkede okulların güvensiz koşullarda yeniden açılmasına karşı Eylül başında patlak veren okul işgalleri devam ediyor.

Yunanistan’ın farklı yerlerinde toplamda 700’den fazla okul öğrencilerin işgalinde, tedbirlerin yeterli olmadığı koşullarda açılışları engellenmiş durumda.

Öğrencilerin daha küçük sınıflar, daha fazla öğretmen ve temizlikçi, daha güvenli koşullar talepleriyle başlattığı eylemleri birçok öğretmen sendikası ve veli derneği de destekliyor.

Perşembe günü Atina başta olmak üzere birçok kent merkezinde eylemleri desteklemek için yürüyüşler örgütlendi. Başkentteki gösteriye polis göz yaşartıcı gaz sıkarak saldırdı.

İşçi Dayanışması gazetesine konuşan bir öğrenci, “İki kişi aynı sırada oturarak bu kadar küçük sınıflarda bu kadar çok sayıda öğrenciyle güvenli mesafede duramayız. Sınıflardaki el dezenfektanı bir haftada bitti ve yenilenmedi. Hükümetin sağladığı maskeler işe yaramıyor ve kendimiz gidip satın almak zorunda kalıyoruz. Bize maske takma ve mesafeli durma konusunda ders verenler, bu yetersizliklerin ve kalabalığın sorumluları” ifadelerini kullandı.

Yunanistan başlarda pandemiyle mücadelede örnek ülkelerden biri olarak gösteriliyordu. Vaka sayıları düşüktü. Ancak sağcı Yeni Demokrasi hükümetinin “turizmi açma” planlarının ardından sayılar yükseldi. 22 Eylül’de 453 vaka ile zirveye ulaşıldı.

Bazı okullarda işgallerin faşist Altın Şafak liderlerinin hapiste tutulması ve Türkiye’yle savaş tehdidinin sona erdirilmesi gibi siyasi talepleri de var.

Öğrenciler, 9 kişiden fazla buluşmaları yasaklayan hükümetin 25-30 kişilik sınıflarda ısrar etmesine karşı talepleri karşılanana kadar işgallere devam edeceklerini ifade ediyorlar.



Bültene kayıt ol