ABD: Katil polisleri koruyan yargıya isyan

26.09.2020 - 14:02

Breonna Taylor’ı vuran polislere yönelik cezasızlığa karşı ABD’nin birçok kentinde gösteriler devam ediyor.

26 yaşındaki acil tıp teknisyeni siyah ABD yurttaşı Breonna Taylor, 13 Mart'ta polisin evine yaptığı baskında yatak odasında vurularak hayatını kaybetmişti.

Taylor’ı öldüren polislerle ilgili davada, üç polisin biri ceza alırken, diğer ikisi suçsuz bulundu. Başsavcı Daniel Cameron, diğer iki polisin, önce kendilerine ateş açıldığı için güç kullanmalarının haklı bulunduğu ve ceza almadıklarını ifade etti.

Taylor ailesinin avukatı Ben Crump, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, ''Üç polisten sadece biri ceza aldı ve verilen cezanın nedeni Breonna Taylor'un ölümü için değil, Hankison'un ateşlediği mermilerin başka dairelere de isabet etmesi'' ifadesine yer verdi.

Mahkemenin kararı, George Floyd’un öldürülmesinin ardından patlak veren hareketin tekrar sokaklara inmesine yol açtı.

Kararın ardından gerçekleşen eylemleri durdurmak için üç gün boyunca 21.00- 06.30 arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağına rağmen sokakları dolduran eylemciler, kararı protesto ederken “Taylor için adalet” talebini yükselttiler.

Los Angeles, Seattle, Philadelphia, Denver, Atlanta ve Chicago’da protestolar olurken, New York’taki Brooklyn Köprüsü’nde oturma eylemi gerçekleştirildi.

Olayın gerçekleştiği Louisville şehir merkezindeki protestolarda göstericiler “Adalet yoksa barış da yok” sloganları atarak yürüyüş yaptı. Polisle göstericiler arasında zaman zaman yaşanan çatışmada polis göstericilere göz yaşartıcı gaz ile müdahalede bulunurken, bazı göstericileri de gözaltına aldı.

Louisville’deki eylemlerde iki polisin vurulduğu öne sürülüyor.



Bültene kayıt ol