Arjantin kamu hizmetine trans kotası getirdi

23.09.2020 - 13:51

Arjantin geçen hafta kamu hizmetine trans kotası getirdi. Buna göre kamu çalışanlarının en az yüzde 1’i “travesti, transseksüel ve transgender bireylerden” oluşmak zorunda.

Latin Amerika’da yükselen LGBTİ+ mücadelesi kazanımlar elde etmeyi sürdürüyor. İlk Latin Amerika ülkesi olarak Uruguay kamu hizmetine yine yüzde 1’lik bir trans kotası getirmişti. 2018 yılında kabul edilen bu kanun transfobik gruplar tarafından referanduma sunularak iptal edilmek istenmiş, ancak bunu yapabilecek sayıda imzaya ulaşamamışlardı.

Arjantin hükümeti de geçtiğimiz Cuma günü kamu hizmetinde çalışanlar için yüzde 1 oranında trans kotası getirdi. Arjantin Kadın, Cinsiyet ve Çeşitlilik Bakanı Elizabeth Gomez Alcorta, yaptığı açıklamada “Toplumumuzda travesi, transseksüel ve transgender insanlara yönelik sistematik bir eşitsizlik ve çocukluktan beri maruz kaldıkları ağır bir ayrımcılık var. Devlet olarak bu gruba fırsat eşitliği sağlayacak çalışma koşulları oluşturmak zorundayız” dedi.

Konuyu düzenleyen yönetmeliğin yürürlüğe girmesi için, Ulusal Meclis’te bazı yasalarda değişiklik yapılması gerekiyor. Ancak teklifin sahibi sosyal demokrat hükümet parlamentonun her iki kanadında da açık bir çoğunluğa sahip olduğu için, gerekli düzenlemelerin yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Arjantin’de LGBTİ+ mücadelesi sonucunda, 2010 yılında herkes için evlilik kabul edildi. 2012’de de Transseksüellik Yasası kabul edildi ve resmi belgelerde isim ve cinsiyet değişikliği yapılması büyük ölçüde kolaylaştırıldı.



Bültene kayıt ol