Londra’da XR Eylemlerinde 600 Gözaltı

06.09.2020 - 18:42

Londra’da Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) Protestolarında 600’den fazla eylemci gözaltına alındı.

İklim aktivistleri iklim krizinin aciliyetini gözler önüne sermek için çeşitli eylemler gerçekleştirdi. Londra’da 5 gün süren eylemlerde 600’den fazla eylemci gözaltına alındı.

Eylemciler Parlamento Meydanı’na yürüdü, yolları kapadı ve oturma eylemi gerçekleştirdi.

İklim krizini görmezden geldiği için kimi gazeteler protesto edildi. The Sun, Daily Telegraph, Daily Mail ve Times gibi büyük ulusal gazetelerin basılması geciktirildi. Kuşatma, Cuma saat 22’den Cumartesi 11’e kadar devam etti. Polis saatler içerisinde 21 eylemciyi gözaltına aldı.

Eylemciler, protestolarının sebebinin halkın bilinçli olarak yanlış bilgilendirilmesi olduğunu söylediler. Eylemcilerden biri: “Sağ-kanat medya gerçekler için bir engel, çünkü krizin aciliyetini ve hükümetin sorumluluğunu yansıtamıyor” ifadelerini kullandı.

Bir başka eylemci ise eylemi şu ifadelerle açıkladı: “Medyanın tamamı, marjinal grupları canavarlaştırarak ve eşitsizliği pekiştirerek aynı kötü niyetli kuralları takip ediyor. Gerçekleri ortaya çıkarmak için yalanları engellemek bir mecburiyet haline geldi.”

Boris Johnson eylemcileri demokrasiye ve “özgür” basına saldırmakla suçladı

Boris Johnson, eylemcilerin “halkın haberlere ulaşmasını engellemeye çalıştığını” iddia etti. Eleştiriler eylemcilerin özgür basına ve demokrasiye saldırdığı yönündeyken eylemciler ise sağ-kanat medyanın insanları bilinçli olarak yanılttığını, böldüğünü ve gerçekleri çarpıttığını ifade etti.

Cuma gününü cumartesiye bağlayan gece XR Twitter hesabından: “Gece boyunca buradayız! Yalanları elekten geçirip, bir gece için yetkiyi ele alacağız” şeklinde paylaşımda bulundu.

Cumartesi günü polis, Trafalgar Meydanı’ndaki XR toplantısına müdahale etti. Aktivistler, polis tarafından çevrilmiş halde, barışçıl bir şekilde oturma eylemlerine ve konuşmaları dinlemeye devam etti. Polisin ikazlarına rağmen eylemlerine devam eden aktivistler, polis tarafından sürüklenerek götürüldü.

Aktivistler, bilim insanlarının açıklamalarına göre geleceklerinin tehlikede olduğunu, iklim krizinin büyük bir açlık krizini de beraberinde getirebileceğini ve bu yüzden toplandıklarını dile getirdi. Aynı zamanda hükumetin iklim krizini tamamen görmezden gelmesinden şikâyet etti. Aktivistlerin altını çizdiği bir diğer nokta da artık kaybedecek zamanın olmadığı, iklim krizi için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğiydi.

Her ne kadar eylemciler, toplanarak halk sağlığını tehlikeye atmakla suçlandıysa da eylemcilere göre protestolara katılanların yüzde 99’u maskeliydi ve fiziksel mesafe kurallarına riayet ediyordu.



Bültene kayıt ol