ABD’de ırkçılık karşıtı mücadeleye devam!

07.08.2020 - 08:49

George Floyd’un polis tarafından boğazına basılarak öldürülmesinin üzerinden iki aydan fazla zaman geçti ancak ırkçılığa karşı sokaklara taşan öfke dinmiyor.

İlk bir ay boyunca hemen her eyalette her akşam gösteriler düzenlenmişti. Köle tüccarlarının ve ırkçı general ve siyasetçilerin heykelleri yıkılmıştı. Ardından Seattle’da iki hafta süren bir işgal deneyimi yaşandı.

Köleliğin kaldırıldığı gün olan 19 Haziran’da siyahların hayatı için grevler örgütlendi. Özellikle Batı sahillerindeki limanlarda binlerce işçi ırkçılığa karşı iş bıraktı. 20 Temmuz’da ise bir kez daha siyahların hayatı için grev çağrısı yapıldı. Bu kez doğrudan beyaz olmayanlara yönelik işyerlerindeki adaletsizlikler hakkında somut talepler etrafında sendikalar tarafından gösteriler, işbırakma eylemleri ve grevler düzenlendi.

Hareketin kitleselliği birçok eyalette düşerken özellikle hafta sonu gösterilerine binlerce insan katılmaya devam ediyor. Son haftalarda ise hareketin en yoğun yaşandığı şehir olarak Portland öne çıktı. Temmuz ortasında ilk kez Portland’da görülen sivil araçlar protestocuları kaçırmaya başladı. Daha sonra bu sivil ekiplerin Trump’ın emriyle gönderilen federal güçler olduğu ortaya çıkmıştı. Trump, terör örgütü ilan ettiği Antifa’nın Portland’da eylemler örgütlediğini söyleyerek buna engel olmayan valiye karşı göstericilerin üzerine kendi polis gücünü gönderdi. Trump’ın kullandığı bu yöntem ve yaşanan şiddet olayları tüm ülkede bir kez daha protesto dalgasını ateşledi. 

Ülke çapında on binlerce gösterici ırkçılığa karşı eylemlerini sürdürüyor. New York Times’ın 3 Temmuz’da yaptığı ankete göre 200 kadar şehre yayılan eylemlere 15 ile 26 milyon arasında Amerikalı katılmış. Eylemlere katılanların 14 bininden fazlası gözaltına alındı. 29 kişi eylemler sırasında polis şiddeti, ırkçı beyazların ateş açması veya kalabalığa araba sürmesi sebebiyle, zaman zaman da yağma olayları sırasında öldürüldü.  

Tüm bunlar yaşanırken iklim hareketi aktivistleri ABD başkan seçimleri için “son 100 gün kaldı” diyerek kampanyaya başladılar. Önümüzde gezegeni kurtarmak için sadece 10 yıl kalmışken (küresel ısınmayı 1,5 derecenin altında tutabilmek için 2030 yılına kadar karbon salımı küresel çapta en az yüzde 50 azaltılmalı) iklim inkârcısı Trump ile kaybedilecek bir dört yıl daha sonumuz olur ,diyor hareket. Ayrıca Trump kazanacak olursa Paris İklim anlaşmasından da Kasım itibariyle ayrılabilecek. Aslında Trump’ın karşısına çıkacak Biden’dan hiçbir beklentileri olmasa da aktivistler ona karşı verilecek mücadele ile kazanım elde etmenin mümkün olduğunu düşünüyorlar. Genç iklim aktivistlerinin ABD’deki platformu Sunrise Movement seçimlere katılım oranı yüzde 40 olan genç seçmenleri iklim için oy vermeye çağıran bir kampanya ilan etmiş durumda. 

Greta Thunberg ile yükselen Gelecek İçin Cumalar hareketi de 25 Eylül’de iklim için küresel grev ilan etti ve ABD seçimlerinden hemen önce gerçekleşecek küresel grev için ABD’li iklim hareketi hazırlık yapıyor. 

Öte yandan 2011’de Wall Street’teki Zuccotti Parkı işgal et çağrısı yaparak dünyanın 200 kentine yayılan ve yeni bir antikapitalist hareketin fitilini ateşleyen Adbusters platformu ise occupy (işgal et) hareketinin yıl dönümü olan 17 Eylül için seçimlere kadar 50 gün boyunca ABD başkanının kaldığı Beyaz Saray’ın etrafını işgal etme çağrısı yaptı. Hareketin sözcüleri, bu sayede küresel ölçekte yeni bir mücadele dalgasının yükselmesini ve Trump’ın devrilerek dünya genelinde aşırı sağa doğru kayan güç dengelerinin ardından toplumsal muhalefete moral vermeyi amaçladıklarını açıkladı.

Özdeş Özbay

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol