Koronavirüsü: “Acil eyleme ihtiyacımız var”

16.03.2020 - 08:16

İngiltere’deki Sosyalist İşçi Partisi (SWP), koronavirüs kriziyle mücadele etmek ve insanların hayatlarını korumak için ‘acil önlemler’ çağrısında bulundu.

Koronavirüs tehlikesi toplumun her köşesine ışık tutuyor ve sistemin ne kadar bozuk olduğunu gösteriyor. 

Boris Johnson “Britanya halkıyla açık konuşmalıyım, birçok aile sevdiklerini vaktinden önce kaybedecek” dedi. Bu bir çaresizlik açıklaması değil. Toryler’in (Muhafazakar Parti), insanların -özellikle yaşlı, korunmasız, engelli ve fakir olanların- ölmesine müsaade etmesi siyasal bir tercihtir. 

Toryler’in istediği “sürü bağışıklığının” yaratılması, toplumun yaklaşık üçte ikisinin enfekte olmasına izin vermek demek. Yani, toplu ölüm. 

İngiltere Baş Tıbbi Danışmanı Chris Witty, ‘en kötü senaryo’ planında, yüzde bir ölüm oranıyla ülkenin yüzde sekseninin enfekte olacağını öngördüğünü söyledi. Bu beş yüz binden fazla ölüme denk geliyor. 

Şimdi bu gibi duyarsız hesaplamalarla mücadele etmeli. Büyük şirketlerin ve kârın önceliklerini kenara koyup, halka öncelik veren acil önlemlere ihtiyacımız var. 

Kitlesel test, enfekte olanları karantina altına almak ve irtibatlı olduklarını takip etmek, gereksiz sosyal etkileşimlerin azaltılması virüsün yayılma oranını hızla düşürebilir. 

Temel yön değişimi, şirketler ve piyasa tarafından dikte edilen tüm normal pratiklerden uzaklaşmak olmalıdır. İşin aslı, kapitalizmi askıya almak zorundayız.

Zaruri olmayan bütün üretim ve hizmet faaliyetleri kapatılmalı, kaynaklar koronavirüse karşı gereken toplumsal mücadeleye aktarılmalı. 

Hükümeti önlem almaya zorlamalıyız. Fakat neyin elzem olduğu hakkındaki kritik kararlar, halk arasındaki tartışmaların sonucu olmalı. Öz örgütlenme ve dayanışma, bu krizin üstesinden gelebilmemiz için hayati bir önem taşıyor. 

Örneğin, işçilerin ve öğrencilerin üniversiteleri kapatmaları gerekli.

Hasta ve kendini izole edenler ihmal edilmemeli ve yemeksiz bırakılmamalı.

Bankalar

Her işçinin tam maaşı ve sosyal yardımları hükümet tarafından garanti altına alınmalıdır. Bankalara ve büyük firmalara yıllarca para akıttık. Şimdi, işçi sınıfının ceplerine ve banka hesaplarına para konması gerekiyor. 

Para orada. Örneğin, hükümet Britanya’daki her yetişkine rahatça iki bin sterlin verebilirdi. Bu 104 milyar sterline mal olurdu. İmkansız mı? Bankaların parasal genişleme programı 2009’dan beri 450 milyon sterline mal oluyor.

Kiralar ve ipotek (mortgage) ödemeleri askıya alınmalı. 

Bazı bölgelerde insanlar, hükümetin rezil başarısızlığından dolayı, kimsenin geride bırakılmadığından emin olmak için yardımlaşma grupları kurmuşlar bile. Bunun gibi inisiyatiflerin genişlemesi, hükümet ve yerel meclisler tarafından finanse edilmesi gerekir.

Her işyerinde, sendikalar, neyin gerekli olduğunu ve gerekli olanın nasıl kazanılacağını tartışmak için yapılacak toplantılara önayak olmalı. Bu buluşmalar sadece sendika üyeleri için değil, her işçi için olmalı. Sonrasında da başka topluluklara ve inanç organizasyonlarına ulaşılmalı.

Bazı başka temel talepler:

- NHS (Ulusal Sağlık Sistemi) için gereken bütün kaynakların sağlanması,

- Koronavirüsle mücadelede gereklilik olursa Britanya’daki özel hastanelerin yataklarının kullanılması,

- Devam etmesi gereken endüstrilerde ve hizmetlerde çalışan işçilere virüse karşı bütün korunma önlemleri sağlanmalı,

- Hükümet, tüm işçilere, çocuk bakımı maliyetlerinin ve karşılaşılabilecek her türlü sosyal bakım masraflarının karşılanacağını taahhüt etmeli,

- Planlar, yoksul ve okul yemeklerine muhtaç büyüyen çocukların ekstra maliyeti kapsanarak yapılmalı,

- Korunmasızları korumak için acil önlemler alınmalı. Örneğin, kendi başına ya da sosyal bakım evlerinde yaşayan yaşlılar.

- Yerel meclisler; yerel sendika şubeleri, topluluklar, organizasyonlar, kiliseler ve camilerle işbirliği yapmalı. Pratisyen hekimler ve sağlık merkezleri kendini izole edenlere ve korunmasız ailelere gerekli yardımı sağlamalı (düzenli irtibat, yemek yardımı ve diğer hayati ihtiyaçlar), 

- Sosyal yardım talebinde bulunanlar görüşmeye çağrılmamalı, anlaşma yapmaları beklenmemeli ve ya randevulara gelemediği için yaptırıma tabi tutulmamalılar.

- Evsizler boş evlere yerleştirilmeli ve yardıma ulaşmaları sağlanmalı.

- Günah keçisi ilan etmeye ve ırkçılığa mutlak karşıtlık. Uluslararası eyleme ve işbirliğine ihtiyacımız var, sınırların kapanmasına değil.

- Ne hükümete ne polise fazladan baskıcı güç…

- Mücadeleyi olanaklı kılmak ve soyutlanmayı azaltmak için ücretsiz genişbantlı iletişim olanaklarının sağlanması,

- Sendikalar direniş başlatmak ve daha kapsamlı bir hareket için Toryler’i bu programa uymayı zorlamalı.

(Marksist.org için Türkçe’ye Yiğit Gizir çevirdi)



Bültene kayıt ol