Hindistan ayakta: 'Bunlar, hükümet için sonun başlangıcı'

23.12.2019 - 10:24

Hindistan, parlamentodan geçirilen ayrımcı Yurttaşlık Kanunu’na karşı kitlesel protestolarla sarsılıyor.

Yeni yasa, Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'dan ülkeye gelen ve Müslüman olmayan yasa dışı mültecilere vatandaşlık hakkı tanıyor. Ayrımcı ve islamofobik yasaya karşı ülkenin birçok yerinde kitlesel gösteriler var. 

Aşırı sağcı Modi hükümeti tarafından yönetilen ülkede, gösterilere yönelik devlet güçlerinin saldırıları sonucunda ölenlerin sayısı 25’i buldu.

Gösteri yasağına rağmen başta Bangalor, Haydarabad, Patna, Çandigarh, Mumbai, Kalküta ve Delhi olmak üzere ülkenin dört bir yanında on binlerce kişi sokağa çıktı. Sivil toplum örgütleri, öğrenciler, aktivistler, işçiler ve tek tek bireyler sosyal medya hesaplarından barışçıl protesto gösterilerine katılma çağrısı yaptı.

Eylemlere katılan Hint yazar ve aktivist Arundhati Roy, “Hindistan ayağa kalkıyor. Hükümet teşhir oldu ve kredisini kaybetti. Bugün, sevgi ve dayanışmanın yobazlığı ve faşizmi yendiği bir gün” diyor.

Anayasaya aykırı olarak tanımladığı yeni yurttaşlık kanununa karşı herkesin gösterilere katıldığını belirten Roy, “Biz Dalitleriz, Müslümanlarız, Hindularız, Hristiyanlarız, Sihleriz, Adivasileriz, Marksistleriz, Ambedkaristleriz, çiftçileriz, işçileriz, akademisyenleriz, yazarlarız, şairleriz, ressamlarız ve de en önemlisi bu ülkenin geleceği olan öğrencileriz. Bu kez bizi durduramayacaksınız” ifadelerini kullandı.

Yasanın yalnızca Müslümanları değil aynı zamanda yoksulları da hedef aldığını belirten Arundhati Roy, “Bu, hükümetin sonunun başlangıcı. Bu faşizm sona erecek” dedi.



Bültene kayıt ol