Siyonizmin seçimlerini Netanyahu kazandı

18.03.2015 - 10:04

İsrail'de anketlerde geride gözüken Netanyahu ve partisi Likud, "Hiçbir zaman bir Filistin devleti olmayacak" çıkışından sonra dün yapılan seçimleri kazandı.

Likud, 30 sandalye kazanarak sağcı-siyonist koalisyon kurma çabasında büyük bir avantaj elde etmiş oldu.

"Merkez sol" Siyonist Birlik 24 sandalye kazanırken, Arapların ortak listesi ise 13 sandalye kazandı. Daha önce koalisyonlara ortak olmayacağını açıklayan Arap listesinin lideri Ayman Odeh, şunları söyledi:

“Halkımız verdiği sözden hiçbir zaman dönmez. Oy oranımızda son 15 yılda hiç olmadığı kadar artış kaydettik. Bu, halkımız için büyük bir başarı. Bu seçimin sürprizi biziz. Parlamentoda üçüncü büyük güç olacağız. Sağ partilerin hükümet kurmasına izin vermeyeceğiz.”

Odeh’in açıklamaları, Netanyahu liderliğindeki sağ koalisyon ihtimaline karşı ortak listenin Siyonist Birlik ile koalisyon ortaklığı oluşturulabileceği şeklinde yorumlandı.

Filistinliler ne düşünüyor?

Ramallah’ta yaşayan Ali Salah adlı Filistinli “Partilerin hepsi siyonist. Bu partiler kutsal mekanları ve Filistin topraklarını almak, Filistinlileri öldürmek için birbirleri ile yarışıyorlar” dedi.

Gazze’de yaşayan Renin El Navajha adlı kadın ise “İsrail hükümetinden ve ulusundan bir şey beklemiyorum” ifadelerini kullandı.

Dün seçimlerin devam ettiği saatlerde Kudüs’te Yahudi yerleşim birimleri inşaatlarını protesto eden Filistinliler, işgal güçlerinin saldırısına uğradı.



Bültene kayıt ol