Direnişe büyük destek: “Kamp Armen vakfa geri verilsin”

22.05.2015 - 19:39
Haberi paylaş

İstanbul'da binlerce kişi, Ermeni yetimhanesi Kamp Armen'in yıkımını durduran aktivistlere destek vermek ve devlet tarafından gasbedilen mülkün iadesini talep etmek için yapılan yürüyüşe katıldı.

Tuzla'daki direnişi sürdüren Kamp Armen Dayanışması'nın çağrısıyla saat 19:00'da Tünel Meydanı'nda buluşan aktivistler, "Kamp Armen Ermeni halkına iade edilsin" pankartının arkasından yürüyüşe başladı.

Ortak pankart ve dövizlerle yapılan yürüyüşte Türkçe, Kürtçe ve Ermenice sloganlar atıldı.

Oldukça kitlesel geçen eyleme çevreden de alkışlarla destek yağdı. Kitle "Kamp Armen vakfa geri verilsin", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeni'yiz", "Ermeni halkı yalnız değildir", "Direne direne kazanacağız", "Poğots baykar azadutyun", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Kampımızı... Atlantisimizi... Çocuk emeğimizi... Kamp Armen'i geri verin", "Bijî bratiya gelan" ve "Baykar baykar minçev artar aşhar" sloganları attı.

(Video) Kamp Armen'le dayanışma yürüyüşünden görüntüler...

Galatasaray Meydanı'nda ulaşıldığında kalabalık binlerce kişiyi buldu. Grup Emeğe Ezgi, meydanda Ermenice bir şarkı söyledi.

Nor Zartonk sözcüsü Sayat Tekir'in okuduğu basın açıklaması ise şöyleydi:

"Parev, Merhaba

1962 yılında Tuzla’da kurulan Kamp Armen, 1915 Ermeni Soykırımı’nın ardından, Anadolu’nun farklı kentlerinde hayatta kalan Ermeni yetimlerin toplandığı yetimhanenin, yaz kampı olarak işlev görüyordu. Satın alınışı tamamen yasal olmasına rağmen, 1979’da başlayan bir süreçle el konularak eski sahibine bilabedel iade edildi. O günden bu yana terk edilmiş bir vaziyette kalan, yetimhanenin çocuklarının emekleri ile inşa edilmiş binayı 17 gün önce yıkma girişimi, Ermeni halkı ve Tuzla halkının direnişi ile durduruldu.

Hrant Dink’in de aralarında bulunduğu 1500 çocuğun yetiştiği Kamp Armen'in alınması, devletin birçok azınlık vakfı taşınmazına uyguladığı gasp politikasının sadece bir tanesidir. 

​Bu topraklarda Ermenilere yaşam hakkı tanımayanlar, kolektif bir hafıza mekânı olan Kamp Armen’i gasp ederek soykırımcıların utanç verici geleneğini sürdürdü. Bu büyük suça, haksızlığa, zulme ortak olmamak için Kamp Armen’de direniş var. Kamp Armen direnişi 100 yıllık adaletsizliğe isyandır. 

​Dünyada ve Türkiye’de milyonların arkasında durduğu talebi gerçekleştirin: ​Kamp Armen’i gerçek sahiplerine, Ermeni halkına iade edin.

​Mesele bir bina değil, tarihi bir adalet mücadelesidir. 17. gününde olan Kamp Armen direnişi ile 1936 Beyannamesi ve vakıf taşınmazlarının hukuksuzca gasp edilmesi, Türkiye toplumu tarafından artık bilinen bir gerçekliktir. ​Kamp Armen, gasp edilen Ermeni varlıklarından sadece biridir. Okullar, kiliseler, köyler, binalar acımasız bir baskı ve hukuksuzlukla Ermeni halkından -Müslüman olmayan tüm halkların başına geldiği gibi- çalınmıştır. Ermeni mezarlıkları, ibadethaneleri ve diğer menkûller de kasıtlı ve sistematik olarak tahrip edilmiş, yıkılmış ve ortadan kaldırılıp üstüne bambaşka binalar inşa edilerek toplumsal hafıza adeta silinmek istenmiştir.

Kamp Armen’in Ermeni halkına iadesinin bir başlangıç olmasını istiyoruz. Ermeni halkının ve aynı dertten muzdarip olan tüm halkların gasp edilen kolektif varlıklarının, okulların ve kiliselerin sahiplerine iade edilmesini istiyoruz.

Kamp Armen’de çözüm herkes tarafından kabul edilmişken 17 gündür tapusunun Ermeni halkına hâlâ verilmemiş olması kabul edilemez. Direnişimiz, Kamp Armen’in tapusu vakfa verilene kadar sürecektir.

​Kamp Armen direnişimize sahip çıkan her halktan, görüşten, inançtan insanlara teşekkür ediyoruz. Kötü günde Ermeni komşularının yanında olan vicdan sahibi çoğunluk, bugün de Kamp Armen'de Ermeni halkıyla yan yana durarak, kötü geçmiş ile yüzleşilebileceğini ortaya koymuş, bu coğrafyada tüm halkların eşit bir şekilde yaşayabileceği özgür bir geleceğe umutla bakmamızı sağlamıştır.

​Kamp Armen direnişi halkların eşit koşullarda, barış ve kardeşlik içinde bir arada yaşama çağrısıdır.

​Kamp Armen, Hrant Dink’in emanetidir. ​Herkesi bu emanete sahip çıkmaya, Ermeni halkının yanında durmaya, kazanana kadar sürecek direnişimizi desteklemeye çağırıyoruz.

Kamp Armen Dayanışması"

Direniş 17. gününde: Kamp Armen'de hafta sonunun programı

Kamp Armen direnişçileriyle röportajlar: “Burası bizi birleştirdi”

Cuma günü İstanbul'da Kamp Armen'le dayanışma yürüyüşü

Çocuk Vakfı: “Kamp Armen'in iadesi çocuk haklarına saygının gereği”

Arno Kalaycı: “Bir şeyle yüzleşecekseniz ilk durak Kamp Armen”

Sayat Tekir: “Soykırımı tanımak enternasyonalizmin gereği”

Direnişte 12. gün: Kamp Armen'i yıktırmayacağız!

Kamp Armen kalacak, AKP gidecek

Garabet Orunöz'den “Kamp Armen'in yıkımını AKP durdurdu” diyen Markar Esayan'a yanıt

İrlandalı sosyalistlerden Kamp Armen'e destek

Direnişçilerden açıklama: “Kamp Armen Ermeni halkına iade edilsin!”

Kamp Armen direnişine Yunanistan'dan destek mesajı

Kamp Armen'de hafta sonunun programı: Haydi dayanışmaya!

Suriyeli devrimcilerden Kamp Armen direnişçilerine dayanışma mesajı

Norayr Olgar: “Kamp Armen bizimle özgürleşecek”

Kamp Armen'de çözüm için girişimler başlatıldı

Kamp Armen'de nöbet tutan işçiler

Kamp Armen direnişinde 8. gün

Kamp Armen'de 7. gün: Direniş nöbeti devam ediyor

Bir bellek mücadelesi: Kamp Armen

Vakıflar genel müdürü: “Kamp Armen için tek kurtuluş yolu kamulaştırma”

Kamp Armen'in çocuklarından basın açıklaması

Yüzlerce kişi dayanışma için Kamp Armen'de buluştu

Direnişte 4. gün: Kamp Armen yıkılmasın!

(Röportaj) Kamp Armen direnişinden sesler...

Kamp Armen direnişi üçüncü gününde

Kamp Armen'de direnişin ikinci günü

Kamp Armen'de Hrant Dink'in mücadele geleneği, Gezi direnişinin özgürlükçü ruhu var

DurDe'den çağrı: “Kamp Armen yıkılmasın!”

Kamp Armen'in öyküsü: Devlet nasıl el koymuştu?

Rakel Dink yazdı: “Kamp Armen'in ayakta kalması Hrant'ın en büyük arzularından biriydi”

Yervant Dink, Kamp Armen'in yıkımı için yazdı: Vebali çok ağır olur

Taner Akçam, Kamp Armen üzerinden 1915'i hatırlattı

Bültene kayıt ol