Yıldız Önen

Yıldız Önen son yazıları

04.06.2017 - 10:48

Suriye'de bir sen eksiktin NATO!

Birçok gazeteci NATO tarihini anlatırken, kaçınılmaz bir şekilde kontgerilla tarihine de değinmek zorunda kalıyor. NATO, gerçekten de kontrgerilla faaliyetleriyle, bir dizi ülkede askeri darbeleri doğrudan koordine eden bir askeri örgüt.

Küresel bir baş belası.

İşin aslı, NATO, küresel bir cinayet örgütlenmesi.

2012 yılının Mayıs ayında ABD’nin Chicago kentinde yapılan NATO zirvesi sırasında, bizler de Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu bileşenleri olarak bir basın açıklamasıyla bu kurumu protesto ederken şunları vurgulamıştık: “Dünya askeri harcamalarının %62’sini, bir savaş makinesi gibi davranan NATO, yapıyor. Küresel ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde, NATO bütçesinin yaşam standartlarının düşürülmesi, ücretler ve sosyal haklarda yapılan kısıntılarla karşılanması bir insanlık suçudur.”

Geçen hafta Brüksel’de gerçekleşen zirvesinde, Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü (NATO), IŞİD karşıtı koalisyona katılma kararı aldı. Böylece, hemen her askeri yapının girdiği Suriye ve Irak’a, IŞİD bahanesiyle NATO da dahil olmuş oldu.

Bu, kuşkusuz, IŞİD karşıtı mücadeleyi, küresel emperyalist hegemonya mücadelesinin bir aparatı olarak değerlendiren ABD’nin ısrarıyla gerçekleştirilen bir hamle. Böylece ABD IŞİD’e karşı kendi etrafında kurduğu ve adına koalisyon dediği bir ittifakın yanı sıra, yılların küresel polislik faaliyetinde uzmanlaşmış örgütü olan NATO’nun bütün desteğini de alacak.

NATO şimdi bu insanlık suçlarına bir yenisini eklemek için, Trump ABD’sinin peşinden Suriye’de askeri olanaklarını harekete gteçirecek. Ne kadar, NATO’nun savaşmayacağı, lojistik destek vereceği söylense de ABD’nin batı ülkelerinin askeri liderliğinin şemsiye örgütü olarak kurulan bu yapının Suriye’deki varlığı, Suriye’de her geçen gün derinleşen çelişkilerin tımanması anlamına gelecek.

Dünyanın farklı ülkelerinde sayıları 750’yi bulan askeri üsleriyle ABD, askeri üstünlüğünü şiddet uygulayarak korumaya çalışıyor. NATO zirvesi ABD’nin bu gücünü korumak için her zamankinden daha yoğun bir şekilde ısrar edeceğini gösterdi. Öte yandan NATO’ya eleştirel olan Trump’ın müdahaleleri, Almanya’nın Trump’a yanıtları, emperyalistlerin kendi aralarında çelişkilerin su yüzüne çıkan kısmı.

Türkiye’de ise ömrünü NATO’nun dağıtılması için kampanyalarda geçirenlerin, NATO’dan hangi tavizlerin kopartıldığıyla ya da Avusturya’nın Türkiye’nin vetosu nedeniyle NATO işbirliğinin sona ermesinden mutluluk duyması bize şunu gösteriyor: savaş karşıtlığı antikapitalist bir içerik taşımayanlar savaş örgütlerinden medet ummaya sürüklenebilirler.

Yıldız Önen

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol