Yıldız Önen

Yıldız Önen son yazıları

Yıldız Önen tüm yazıları

25.12.2016 - 18:17

Barışa katkı sunmak

2016'nın son haftasındayız. Barış açısından 2016 hatırlamak istemeyeceğimiz bir yıl oldu. 2015 yılının sonlarında Tahir Elçi öldürüldü. Sona eren çözüm sürecinin yeniden başlayacağı yönündeki umutlar 2016 yılı boyunca yaşanan gelişmelerle azaldı.

2016 yılının en dramatik gelişmesiyse DBP'li belediyelere kayyım atanması ve ardından, önce Gülten Kışanak gibi barış siyaseti yürüten bir belediye başkanının ve hemen sonra HDP'li vekiller tutuklanması oldu. Bir buçuk yıl önce yaklaşık 6 milyon seçmenin oyunu alan bir partinin eşbaşkanlarının tutuklanması 2016 yılının çözüm süreci açısından en olumsuz gelişmesi oldu.

2016 yılının vahim bir gelişmesi de şehir merkezlerinde yaşanan çatışmalar, şehirlerin allak bullak olması ve bombalı saldırılardı. Van, Diyarbakır, Ankara, İstanbul, Kayseri’deki bombalı saldırılarda yüzlerce insan öldü.

Her ölüm bir arada yaşama duygusuna, çözüm sürecinin yeniden başlama ihtimaline ağır bir darbe vurdu. Zaten derinleşmekte olan kutuplaşma ölümler etrafında yaşanan ayrışmalarla daha da derinleşti.

2016 yılı, savaş politikalarını savunanların sesinin daha gür çıktığı  bir yıl oldu. Ama bu akan kanın durmasını isteyenlerin hiç ses çıkarmadığı anlamına gelmiyor. Bir kaç sene önce çözüm sürecine yüzde 80'leri aşan destek veren halk, aynı halk. Bugün aynı insanların sürece mesafelenmiş olmasının bir dizi nedeni var ve bu nedenler tek taraflı değil. Özellikle çatışma politikalarının devreye girmesinin ardından gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişimi ve darbecilerin tasfiyesi gerekçesiyle gündeme gelen OHAL'in toplumsal muhalefete de yönelmesi, çatışmaların sona ermesi ve sorunun demokratik siyaset alanında çözümlenmesi gerektiğini düşünenlerin elini zayıflatsa da çözüm yönünde bir iradenin devreye girmesi için çaba gösterenler hiç eksilmedi.

Şu çok açık ki çözüm sürecinin en kötü günü, çatışmaların başladığı dönemle kıyaslanamayacak kadar olumluydu. Bu olumluluk milyonlarca insanın bilincinde yer edindi.

2017 yılı bombalama, çatışma ve ölüm istemeyenlerin bu olumlu bilince seslendiği, "Barışın kaybedeni olmaz" sözünün ne kadar gerçekçi olduğunun görülmesi için harekete geçtiği bir yıl olacak. 2016 yılında her şeye rağmen barış için, kardeşlik için çabalayanlar, yeni yılda da aynı çabanın içinde olacak.

Yıldız Önen

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol