Yıldız Önen

Yıldız Önen son yazıları

26.06.2016 - 10:16

Batı ve barış

Hürriyet gazetesine Doğan grubunun AKP’yle iyice yakınlaşmasının sonucunda gidip gitmediğini bilemediğimiz ama AKP’yle ilgili içerden bilgi almak isteyenlerin ihmal edemeyeceği bir köşe yazarı olan Abdulkadir Selvi, son yazılarında devletin PKK’ya karşı mücadelesini iştahlı bir şekilde anlatıyor.

Devletin “önleyici savaş doktrini” gibi bir savaş taktiği geliştirdiğini ondan öğreniyoruz.

Devletin, kırsalda da PKK’ye aman vermeyecek bir savaş yoğunluğunu tercih ettiğini ondan öğreniyoruz.

Ondan bir şeyi daha öğrendik. Güvenilir bir anket firması çözüm sürecine destekle ilgili bir anket yapmış. Ankete göre, Erdoğan’ın çözüm süreci günlerinde açıkladığı destek oranı, yüzde 78’den batı illerinde yüzde 35’e gerilemiş. Kürt illerinde çözüm sürecine destek, hâlâ yüzde 70’ler civarında.

Selvi’nin aktardığı daha ilginç veriler ise partilerin tabanında çözüm sürecine desteğin düzeyini gösteriyor. Bugün AKP tabanında sürece destek yaklaşık yüzde 28, CHP tabanında yaklaşık yüzde 37, MHP tabanında yüzde 20 oranında.

HDP tabanında ise aynı destek bugün yüzde 91 oranında. 

Selvi’nin gizli anket sonuçları doğruysa eğer, batıda bir barış hareketi inşa etmek için çabalayanların elini biraz daha çabuk tutmasında büyük fayda var. Çünkü yıllardır söylediğimiz gibi, Kürt halkı barış elini uzatmış, bekliyor. Erdoğan’a göre 7600 kişinin ölmesine rağmen, Kürt halkı hâlâ barış istemeye, “ölümle çözüm arasında” çözümden yana, yaşamdan yana tutum almaya devam ediyor.

Batı’da ise durum daha farklı. Yaklaşık bir yıldır süren savaş, savaş politikalarının devreden hiç düşmemesi, yoğun bir militarist propagandayla devletin kamuoyunun savaşı desteklemesini sağlamak için gösterilen çabanın şiddeti, anti HDP bir kampanyayla birleşti. HDP, her kötülüğün, iyi gitmeyen her şeyin sorumlusu olarak şeytanlaştırıldı. Her HDP’linin her konuşması, oturması, kalkması mercek altına alındı. “Üst akıl” HDP’yle ilişkilendirildi, Demirtaş’ın ABD ziyareti “küresel lobilerin” Türkiye’ye müdahalesine bağlanmaya çalışıldı. HDP, PKK ve giderek TAK’la eşitlendi. Cenazelerin sayısı arttıkça, HDP’ye öfke daha örgütlü bir hale getirildi, Türkiye’nin yerli ve milli gelişmesine karşı odakların  sözcüsü de ilan edildi HDP. Buradan, “bunlarla çözüm süreci başlatmak” hatalıydı fikrine varmak çok kolay.

Batı’da, bu propagandanın yalana dayalı olduğunu bilenler, bu propagandaya bağlı bir şekilde çözüm sürecine mesafelenmeye başlayan kitlelerle temas kurmalı, gerçeği anlatmalı. Bugün çözüm sürecini yanlış bulan kitlelerin, dün süreci doğru bulduğunu unutmadan, yeniden süreçten umut duyulmasını sağlamaya çalışarak, güçlü bir barış kampanyası inşa etmek zorundayız. Ölümleri durdurmanın yolu bu.

Yıldız Önen

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol